Forronganak a lengyelek az FBI-főnök holokausztbeszéde miatt

-

Diplomáciai botrány lett abból, hogy James Comey a nácik cinkosainak nevezte a lengyeleket. Az Egyesült Államok varsói nagykövete menti a menthetőt.


Lengyelország diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át, bekérette az amerikai nagykövetet, és bocsánatkérést követelt az Egyesült Államoktól, miután James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) főnöke egyes lengyeleket a nácik cinkosainak nevezett egy, a a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott beszédében. Az amerikai nagykövet világossá tette, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint “egyedül a náci Németország” volt felelős a holokausztért. A nácik hatmillió lengyel állampolgárt öltek meg a második világháború alatt, az áldozatok fele zsidó volt.

James Comey múlt szerdán arról beszélt, a holokauszt legszörnyűbb tanulsága az, hogy az emberek „képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és - egy csoport hatalmának alárendelve magukat - szinte mindenbe beleegyezhetnek”. Ezek az emberek - Comey szerint - úgy vélekednek, hogy „a gyilkosok, valamint az ő németországi, lengyelországi, magyarországi és sok más helyről származó cinkosaik nem tettek semmi rosszat”.

Korábban Bronislaw Komorowski lengyel elnök a lengyel közszolgálati televízió egyik műsorában úgy jellemezte Comey nyilatkozatát, hogy ez „ignoranciáról, hiányos történelmi műveltségről és nagymértékű személyes ellenszenvről” tanúskodik.

Andrzej Duda, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökjelöltje vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az FBI főnöke „szégyenletes módon rágalmazta a lengyel és a magyar nemzetet”. Duda kifejtette: a lengyelek nem segítették a náci Németországot, a lengyel állam az 1939-es német támadás következtében megszűnt.