Forradalmian új technikával sikerült gyógyítani a szürke hályogot

-

Aktivizálták az őssejteket a szemben, és sikerült új lencsét növeszteni. A technikát kínai és amerikai tudósok fejlesztették ki. Elsőként 12 gyereket műtöttek meg, valamennyien jól látnak.


A szürke hályog, bár van, aki így születik, elsősorban az időseket sújtja, és azokban az országokban, ahol nem elérhető a műtét, a vakság leggyakoribb oka. Ahol műthető, ott az elhományosult lencsét mikrosebészeti technikával, ultrahangos eljárással távolítják el, és műlencsét ültetnek be helyette.

A kaliforniai San Diegó-i és a kínai Szun Jat-szen egyetemek kutatói által kifejlesztett eljárással azonban nincs szükség protézisre, mivel az őssejtekből új lencse fejlődik.

Az első operációkat Kínában végezték, 12 gyereken, akiknél nyolc hónapra volt szükség ahhoz, hogy az új lencse elérje az eredetivel megegyező méretet. nemcsak hogy valamennyien jól látnak, de a szövődmény is kevesebb volt, mint a hagyományos műtéteknél.

Ettől függetlenül további klinikai kísérletekre van szükség ahhoz, hogy az eljárás rutinműtétté válhasson, írja a Nature című lapra hivatkozva a BBC.