Formálódik az EU–török megállapodás, kvótáról szó sincs

Fotó: ANADOLU AGENCY / Javi Julio

-

Azonnali hatállyal életbe lépne az illegális migránsok visszafogadása, cserébe beindulna az áttelepítés is, igaz, legfeljebb 72 ezer emberről lehet szó. Még Orbán Viktor is bizakodó, igaz, tart tőle, hogy később még újra elővehetik a kötelező kvóta ügyét.


Már vasárnap életbe lépne a visszafogadási egyezmény az EU és Törökország között, vagyis március 20. után a török hatóságok minden, illegálisan a görög szigetekre érkező migránst visszafogadnának – írja a Spiegel német hírmagazin online kiadása. A lap megismerte a Brüsszelben zajló EU–Törökország-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezetét, amely a tárgyalások legutóbbi állását tükrözi.

Eszerint azonnali hatállyal életbe léptetnék a visszafogadási egyezményt, de engednének a török követelésnek, és minden visszatoloncolt szír állampolgárért cserébe szervezetten áttelepítenének egy embert Európába. A nyilatkozat tervezete szerint ez a legjobb módszer, hogy tönkretegyék az embercsempészek virágzó üzletét, és állítólag megfelel mindenféle nemzetközi jogi előírásnak is. A javaslat szerint ugyanakkor az EU kikötné, hogy legfeljebb 72 ezer embernek biztosít helyet.

Az egyezmény kényes pontja lenne, hogy a török hatóságok a görög szigeteken, a görög tisztviselők pedig török területen ellenőrizhetnék az egyezmény végrehajtását. A 72 ezer szíriai állampolgár „humanitárius letelepítése” önkéntes lenne, vagyis annak ellenére sem vezetnének be kötelező kvótát, hogy az önkéntes befogadás a tapasztalatok szerint nem túl sikeres. A zárónyilatkozat tehát nyitva hagyja a kérdést, hogy pontosan hogyan és hol helyezik majd el ezeket az embereket.

Az EU már tavaly megígért hárommilliárd euró támogatást Törökországnak a menekültek ellátására, de Ankara további hárommilliárdot kér. A tervezet szerint az EU felgyorsítaná az első összeg folyósítását, illetve kifejezné, hogy kész további segélyt is adni, de csak 2018-tól, ha már látszik, hogy „a kívánt eredménnyel” használták fel az első segélycsomagot. Az EU fedezné a migránsok visszatoloncolását Törökországba, de nem fizetné a visszaszállításukat a származási országukba.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint magyar szempontból eddig sikeres, „de legalábbis biztató” az uniós állam- és kormányfők tanácskozása, habár a „döntő ütközetet” májusban kell majd megvívni – idézi az MTI Havasi Bertalan sajtófőnököt. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta: az Európai Bizottság egyelőre nem terjesztette elő a kötelező betelepítési kvótáról szóló javaslatát, szerinte ez később, áprilisban vagy májusban kerülhet az állam- és kormányfők elé.