Formálisan még nem gyanúsított Horváth

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Ügyvédje szerint az 1000 milliárdos áfacsalásról beszélő volt NAV-os dolgozót a hatóságok vegzálják. A csütörtöki házkutatás és lefoglalás ellen panasszal él, azt pedig nem tartja megalapozottnak, amit állítanak róla, hogy visszaélt személyes adatokkal.


Azzal, hogy formálisan még nem gyanúsította meg a rendőrség Horváth Andrást, kevesebb lehetősége van a védekezésre - mondta Hüttl Tivadar, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője, Horváth védője. Így például bűncselekmény hiányára hivatkozva még nem kérheti az ügyészségtől az eljárás megszüntetését.

Az ügyvéd szerint a személyes adattal való visszaélés nem áll meg, hiszen cégekkel kapcsolatos NAV-jelentéseket foglaltak le, Horváth pedig senkit nem említett név szerint a nyilvánosság előtt, és senki érdekét nem sértette.

Azt is elvitték, aminek nincs köze ehhez a nyomozáshoz

Horváth Andrásnál csütörtökön tartottak házkutatást. Elvitték a számítógépének merevlemezét, több dokumentumot és a zöld dossziéját. Abban voltak azok a dokumentumok, amelyek a volt NAV-dolgozó szerint a csalást bizonyítják. Hüttl Tivadar azt mondta, elvitték azt a jegyzettömbjét is, amelyben civil szervezetek és újságírók elérhetőségeit jegyezte fel. „Olyan iratokat is elvittek, amelyek köszönő viszonyban sincsenek ezzel a homályos feljelentéssel” - közölte Hüttl. Az eljárás alapja az lehet, hogy Horváth olyan adatokat is lekért a NAV rendszeréből, amely nem függött össze a munkakörével. A több mint 600-ból nagyjából 30-ra lehet ez igaz - mondta az ügyvéd, aki szerint a nyomozók akkor jártak volna el korrekten, ha csak ezeket a dokumentumokat viszik el.

A házkutatás ellen panasszal élnek és visszakérik a lefoglalt dokumentumokat.

Hüttl Tivadar azt nem tudta megmondani, hogy a most lefoglalt dokumentumokat a rendőrségen belül átadják-e majd azoknak, akik Horváth feljelentése miatt nyomoznak. Ő hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést. Megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, a Büntetőeljárásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a bizonyítékok mindkét ügyben felhasználhatóak legyenek.


Több szervezet szerint törvénysértő lehet a Horváth András elleni büntetőeljárás

Civil szervezetek szerint nagyobb vehemenciával nyomoz a rendőrség a Horváth András ellen tett feljelentés miatt, mint az egykori adóellenőr által tett közérdekű bejelentés ügyében. A Társaság a Szabadságjogokért, a Tranparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu felszólította a rendőrséget, vizsgálja meg, hogy nem sérti-e a tisztességes eljárás védelméről szóló törvényt a személyes adattal visszaélés miatt indított nyomozás. Közös közleményük szerint „amíg nem bizonyosodik be, hogy Horváth András valótlanságot állított a NAV-ról és az áfacsalásról, megilleti a közérdekű bejelentőknek járó védelem. Például joga van ahhoz, hogy ne ellene nyomozzanak, hanem az ő bejelentését vizsgálják ki.”

 

Nincs mindenből másik

Horváth András az Átlátszó.hu-nak csütörtökön adott videointerjúban azt mondta: „nem volt mindenről másolat, amit a rendőrök elvittek, de bizonyos iratokat a lakásán kívül is biztonságba helyezett, mert számított arra, hogy vegzálhatják.” Azt mondta, a lelkiismerete tiszta, felháborítja, hogy őt akarják bűnözőnek beállítani, ahelyett, hogy a korrupciós ügyet vizsgálnák. Azt nem gondolta volna, hogy ilyen módon akarják megfélemlíteni őt, illetve azokat, akik korrupciós ügyekkel akarnak a nyilvánosság elé állni.


Horváth András korábban azt állította, nagy hazai és multinacionális cégek évi 1000 milliárd áfát csalnak el kormányzati körök tudtával és az adóhatóság asszisztálásával – ugyanis ezeket a társaságokat nem ellenőrzik. A NAV visszautasította a vádakat, és feljelentette Horváthot.