Fordulópontot hozott menekültügyben az osztrákok korlátozása

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

A menekültek létszámának osztrák korlátozása miatt számos ország kényszerült újabb lépéseket tenni.


Ausztria szerdán bejelentette, hogy korlátozza a menedékkérők létszámát, 2016-ban 37 500 embert engednek be, 2019-ig pedig összesen 130 ezret. És noha Angela Merkel német kancellár a kormánykoalíció legnagyobb kritikusának számító CSU politikusaival tartott megbeszélése előtt még mindig azt hangsúlyozta, hogy európai megoldást kell találni a menekültek számának érezhető és tartós csökkentéséhez, és egyben nem kívánta kommentálni az osztrák döntést, számos ország új szabályozást jelentett be.


Előbb a szerb kormány nyilatkozta azt, hogy csak azokat a menekülteket engedik át az országon, akik Németországban vagy Ausztriában kívánnak menedéket kérni, majd Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter is arról beszélt, hogy a Horvátországba érkezőktől megkérdezik ezentúl a regisztrációnál ugyanezt. Az osztrák bejelentés hatására Karl Erjavec szlovén külügyminiszter újságíróknak szerdán azt mondta, hogy az osztrák korlátozás miatt Szlovéniának is korlátoznia kell a migránsok fogadását. Hogy pontosan miként teszik ezt meg, arról a csütörtöki kormányülésen tárgyalnak majd.

A macedónok nem a korlátozásról, hanem arról döntöttek – igaz, még kedden –, hogy azonnal lezárják a határukat – közölte az ország rendőrsége. „A határ zárva van” – mondta egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek, amely görög rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a migránsok már kedd este óta nem léphetnek be Macedóniába, és a határ görög oldalán mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

A macedón hatóságok azt is elmondták, hogy a határt kedd este Szlovénia kérésére zárták le. A helyi sajtó találgatásai szerint a határzár lehet a főpróbája annak a szigorúbb és hosszabban tartó lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát.


Dominóhatást válthat ki az osztrák intézkedés

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kritizálta az osztrák kormánydöntést: a szervezet szerint dominóhatást válthat ki, és ahhoz vezethet, hogy a háború elől menekülők előtt bezárulhatnak a határok Európában. Az UNHCR továbbá a genfi egyezmény és az uniós menekültjog betartására figyelmeztetett, miszerint a válságból való kiutat az európai megoldások jelentik, nem a tagállamok koordinálatlan intézkedései.


A Diakonie osztrák segélyszervezet azokat a „reális” javaslatokat hiányolta, amelyekkel elérhetik, hogy kevesebb embernek kelljen menedéket keresnie. A szervezet szerint legális utakat kellene teremteni a menekülteknek, hogy az emberek ne kényszerüljenek embercsempészek szolgáltatásaira, továbbá el kell érni, hogy a kelet-európai országok is fogadjanak be menekülteket.

A genfi konvenció megsértésére hívta fel a figyelmet a Vörös Kereszt segélyszervezet. A társaság elnöke szerint „különös”, hogy a humanitárius értékekkel miképp hozzák összhangba az intézkedéseket, és milyen szerepet szánnak ebben a folyamatban a segélyszervezeteknek.