Fordulat a Hiszékeny-perben: bizonyít-e mutogatást egy hangfelvétel?

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A korrupcióval vádolt MSZP-s országgyűlési képviselő, Hiszékeny Dezső perében a bíróság szerdán két titkosszolgálati eszközökkel készített hangfelvételt is meghallgatott, amely ugyanarról az eseményről készült, de a két felvételen más van. A bíró azonnal igazságügyi hangtechnikai szakértő kirendeléséről döntött, a tárgyalást elnapolta.


A meghökkentő eredményeket hozó tárgyalásról beszámoló Népszava szerint komoly bajba kerülhet az ügyészség. Lejátszottak ugyanis több titkosszolgálati eszközökkel készített hangfelvételt, amelyeknek tartalma eltért. Az egyiken – mely a vád szerint a vesztegetés elfogadását jelentené – az hallható, amint az ügyben bevetett fedett nyomozó a pénzről próbál beszélni Hiszékennyel. Az állítólagos ötmillió forintot, amit a szocialista politikus kért volna, a nyomozó „előlegnek” nevezi.


Hiszékeny: „Miért kellene ide előleg? Nem szükséges. Ebben, előleg? Az azt jelenti, hogy valamit előre oda kéne adni?

Nyomozó: „Arról volt szó…”

Hiszékeny: „Soha semmit ne adjon, legalábbis én nem adnék.”

Nyomozó: „Én ugyanígy gondoltam, és azért örülök, hogy mi beszélünk, mert, mert…”

Hiszékeny: „Hát itt akkor valószínűleg mind a kettőnket meg akartak malmozni.”

Nyomozó: „Ez nagyon bosszantó.”

A felvételen ezután az hallható, hogy a nyomozó vécére megy, vizel, majd öblíti a csészét – ez a rész a Népszava tudósítása szerint élénk derültséget keltett a tárgyalóteremben.

Ezután hallgatták meg a másik felvételt, amelyet nem a nyomozó testére, vendéglő mennyezetébe szerelt lehallgatókészülék rögzített.

Állítólag ezen a beszélgetésen történt volna, hogy – amint a nyomozó állította – a felek az asztalnál mutogatnak egymásnak ötöt – célozva az ötmillióra, amit Hiszékeny „oké-val” nyugtáz. Az egyik felvételen ugyanis hosszabb csönd „hallható” az okézás előtt. Erre a csöndben mutogatásra épült a vád egyik pillére. Kiderült azonban, hogy a másik mikrofon ez idő alatt azt is felvette, hogy Hiszékeny az ebédre utalva ezalatt a vendéglőshöz beszél, és azt mondja: „máskor ne ilyen szart hozzál”.

Ezután a napolta el a tárgyalást a bíró, aki igazságügyi hangtechnikai szakértőt is kirendelt. A szakembertől két kérdésre vár választ: mi okozhatja a két hanganyag különbözőségét, illetve hogy ez az eltérés lehet-e manipuláció eredménye.

A vád koronatanúja, aki a felvételeken az MSZP-s politikussal beszélget, B. István hasmenésre hivatkozva kimentette magát a tárgyalásról.

Hiszékeny Dezső a Népszavának úgy fogalmazott: amit eddig bizonyítéknak igyekeztek láttatni, az most vált igazán bizonyítékká. Bizonyítékává annak, hogy az egész ügy manipuláció.


Az ügyészség szerint a felvételen azt hallhatjuk, hogy mutogatok

– mondta.

„Lassan oda jutunk, hogy az ügyészség majd azt indítványozza, hallgassuk meg Edvard Munch Sikoly című festményét” – tette hozzá Hiszékeny.


Hiszékeny Dezső ellen – miután a parlament felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát – idén januárban emelt vádat az ügyészség, egy 2013. januári eset miatt. A politikus akkor a XIII. kerület alpolgármestere volt, hozzá tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése. A vád szerint közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért saját magának azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő egyik üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A vádirat is elismerte, hogy „a jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor”, de az ügyészség szerint a törvény alapján a bűncselekmény ettől függetlenül befejezettnek számít. A vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.