Fonyó Károly: Nem hittük, hogy Andy Vajna komolyan gondolja

-

Fonyó Károly telefonon adott interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol azt mondta: a TV2 két ügyvezetőjének tudomása volt arról, hogy Fonyó cége két napja megvette a TV2-csoportot, így nem érti, hogyan adhatták azt tovább Andy Vajnának.


Fonyó Károly csütörtökön délután jelentette be, hogy Andy Vajna cégének a TV2 csatornára vonatkozó adásvételi szerződése szerinte érvénytelen, mert a TV2 Media Group Holdings Kft. már két napja százszázalékosan Fonyó cégének kezében van. A Megapolis Media Zrt. állítólag éppen azon a napon vált a TV2 tulajdonosává, amikor a hírekben megjelent, hogy Simon Zsolt János és Yvonne Dederick ügyvezetők eladták a csatornát Andy Vajnának.


Hogy miként lehetett két nap alatt kétszer is eladni a TV2-csoportot, azt próbálta meg Kálmán Olga is megtudni Fonyó Károlytól. Simicska Lajos üzlettársa nem árult el sokat, többek között azt sem, hogy jelen volt-e az általa azóta visszahívott két ügyvezető a Megapolis és a TV2-csoport szerződésének aláírásánál. Csupán annyit mondott, hogy Simonnak és Dedericknek tudomásuk volt arról, hogy cége megvette a TV2-t. Éppen ezért ő sem érti, hogy volt lehetséges azt újra eladni.


Legalább olyan értetlenül állok a fejleményekkel szemben, mint ön.

Arra a kérdésre, hogy miért várt annyit a bejelentésével, ha már napokkal ezelőtt is tudni lehetett, hogy Andy Vajna lesz a csoport új tulajdonosa, Fonyó azt válaszolta: nem gondolták komolyan, hogy igazak az erről szóló hírek.


A Simicska Lajos egyik legbizalmasabb emberének számító Fonyó a szerződés körülményeiről, arról, hogy például mennyi pénzért vásárolta meg a TV2-t, üzletit titokra hivatkozva szintén nem akart beszélni, de annyit elárult, hogy október 13. előtt semekkora tulajdonrésze nem volt a TV2 Media Group Holdings Kft.-ben. Kálmán Olga azt is megkérdezte tőle, hogy volt-e elővásárlási joguk, ő azonban erre nem akart válaszolni.


Fonyó azt mondta, előbb tisztába kell jönnie a TV2 anyagi helyzetével és azzal, hogy milyen szerződéses kötelezettségei vannak, és majd csak ezt követően tudja megválaszolni, hogy milyen tervei vannak a csatornával. Azt ő is megerősítette, hogy a TV2-nek többmilliárdos adósságai vannak „elsősorban az amerikai stúdiók felé”, ám ennek ellenére azt gondolja, jó üzletet kötött.


A telefonbeszélgetés után a műsor vendége volt Urbán Ágnes médiajogász is, aki szerint elképzelhető, hogy Simicskának megvolt az a lehetősége, hogy bármikor belépjen a történetbe, azaz hogy az utolsó pillanatban, a Vajna cégével megkötött szerződés előtt közvetlenül happolja el a Megapolis Media Zrt. a TV2 csoportot.


Urbán Ágnes kiemelte, hogy itt már nem üzleti kérdésről van szó, hanem olyan hatalmi harcok dúlnak, amelyek szürreális módon egy kereskedelmi tévé megvásárlása kapcsán csúcsosodtak ki. Szerinte az RTL Klubnak jól jönne, ha Andy Vajnáé maradna a TV2, mivel akkor az egy kormánybarát média lenne, és ennek megfelelően a törvényhozásban esetleg a kereskedelmi csatornák számára előnyös döntések születnének. Ha azonban a TV2 valóban Fonyó Károly cégét illeti meg, akkor az RTL Klub is foghatja a fejét, oda lehet a pluszbevételt jelentő kábeldíj, és olyan típusú lépések jöhetnek, amelyek mindkét tévét egyszerre sújtják, mivel mindkét csatornát ellenségnek tekinti majd a kormány.