Fontos utat foglaltak vissza Aleppóban

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A kormányerők és szövetségeseik kedden visszafoglalták az észak-szíriai Aleppóból a város nemzetközi repülőteréhez vezető főutat – közölte az al-Majadín libanoni tévécsatorna.


A beszámoló szerint a környékbeli felkelők szétvert csapatainak maradéka igyekszik eljutni a reptérhez közeli Nairab körzetből Aleppó még ellenőrzésük alatt álló déli negyedeibe. Ezekkel az egységekkel a kormányerők heves harcot vívnak – állította a hadsereg egyik tisztje.

A damaszkuszi rezsim erői kedden elfoglalták a nagyváros stratégailag fontos as-Saart negyedét, és jelenleg mintegy 800 méterre vannak a város fölé magasodó középkori citadellától. Korábban a város központi részén lévő Dahret Avvád, Dzsúret Avvád, Karm al-Dzsebal, Karm al-Bejk negyedeket is ellenőrzésük alá vonták.

Az al-Majadín azt is jelentette, hogy a felkelők teljes mértékben feladták Aleppó történelmi negyedeit. Kivonulásuk során súlyos veszteségeket szenvedtek – közölték a tévében.

Azt is tudni, hogy Aleppó keleti részét még mindig ellenőrző lázadók néhány képviselőjüket Törökországba küldték. Utazásuk célja meggyőzni a török hatóságokat, tárgyaljanak a szíriai hadsereggel, hogy szavatoljon biztonságos folyósokat a fegyveres ellenzék számára, amelyeken keresztül elhagyhatnák a várost.