Fontos légi támaszpontot foglaltak el a dzsihadisták Szíriában

-

Egy civil szervezet szerint ezzel a hadsereg teljesen kiszorult Idlíb tartományból.


A szíriai állami tévé jelentette szerdán, hogy a hadsereg kivonult az Abu al-Duhur légi támaszpontról, amelyet az iszlamista lázadók két éven át ostromoltak. A lázadók közlése szerint a támaszpont megszerzésében az al-Kaida hálózattal szövetséges an-Nuszra Frontnak volt vezető szerepe.


Az an-Nuszra a Hódítás Hadserege nevű iszlamista ernyőszervezetnek a tagja, amely Idlíb legnagyobb részét már korábban elfoglalta. Az Abu al-Duhur elvesztésével a lázadók még közelebb kerültek a Damaszkusztól északra fekvő tengerparti sávhoz, amely még a kormányerők kezén van.

Ostrom alatt van egy másik jelentős légi támaszpont is, az Aleppótól keletre fekvő Kveirisz, de ezt a Hódítás Hadseregének nagy riválisa, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támadja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet szerint van egy kormánybarát milícia, amely még ellenőrzése alatt tart két alavita falut Idlíbben, de a hadseregnek már egyetlen katonája sincs a tartományban.

Szíria azzal vádolja Törökországot, hogy pénzzel és más segítséggel lát el olyan lázadókat, akik meg akarják dönteni a damaszkuszi kormányt, ezenkívül Törökország engedte be saját területén keresztül Szíriába azokat a külföldi dzsihadistákat, akiknek fő szerepük van a kormányhadsereg elleni harcokban.