Fontos figyelmeztetés: gyerek mégse kaphatja ezeket a gyógyszereket

Fotó: Getty Images/iStockphoto / conradcress

-

Szigorodnak a köhögésre és megfázásra szedett kodeintartalmú készítmények alkalmazási feltételei. 12 éven aluli gyerek nem kaphatja, 18 éven aluliak pedig csak akkor, ha egyébként egészségesek a légzőszerveik. Az eddig recept nélkül is kapható gyógyszerek vénykötelesek lesznek.


Az esetleges súlyos mellékhatások miatt a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében a kodein a jövőben nem alkalmazható köhögés és megfázás kezelésére, a 12 és 18 év közötti serdülők körében pedig csak akkor, ha nem áll fenn a légzésfunkció romlásával járó légzőszervi betegség. A jövőben a kodeintartalmú készítmények kizárólag vényre kaphatók a magyarországi patikákban, tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Nem szedhetnek kodeint a szoptató anyák sem, mert a szer kiválasztódik az anyatejben.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) márciusban tett javaslatot a módosításra. Mint megállapították, a kodein a szervezetben morfinná alakul át, és ez a folyamat egyes emberek szervezetében a normálisnál gyorsabban zajlik le. Emiatt a morfin relatíve magas koncentrációt érhet el, ami például légzési nehézséghez vezethet.

A mellékhatások bármely életkorban előfordulhat, de a gyerekeket különösen veszélyeztetik. A PRAC azt is megállapította, hogy a köhögés és a megfázás általában kezelés nélkül megszűnő állapotok, és kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a kodein hatékony.

A kodeint tartalmazó szerek általában vénykötelesek, de van, amelyik recept nélkül is kapható. Magyarországon hat gyógyszer rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

Ezek közül a Coderetta N-t gyártója kivezeti a magyar piacról. Ugyanaz gyártja a Coderit N-t is, ebből jelenleg „tarós átmeneti hiány” van, azaz nem kapható. Az Erigon szirupot július közepétől csak receptre lehet megvásárolni, a háromféle Panadol Ultra pedig itthon nem kapható a patikákban.

Az OGYÉI arra kéri a szülőket és gondozókat, ha lassú vagy felületes légzést, zavartságot, szűk pupillákat, hányingert vagy hányást tapasztalnak olyan betegnél, aki kodeint kapott, állítsák le a gyógyszer adását, és forduljanak azonnal orvoshoz.