Fontos díjat nyert a Saul fia Amerikában

Fotó: Laokoon Filmgroup / Hermann Ildikó

-

Az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjét az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR).


Az 1909-ban alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű nonprofit szervezet a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi. Díjazottjainak bejelentése az amerikai "díjszezon" egyik első fontos eseménye. Az NBR, amely január elején adja át elismeréseit, legutóbb 1982-ben díjazott magyar filmet, Szabó István Mephistóját – emlékeztet közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az NBR idén a legjobb film díját - a tavalyihoz hasonló merész döntéssel - a Mad Max-széria legújabb darabjának, A harag útjának ítélte. A legtöbb díjat azonban a Mentőexpedíció kapta: Ridley Scott a legjobb rendezőnek, Matt Damon a legjobb színésznek, Drew Goddard pedig a legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést viheti haza. A legjobb animációs film díja az Agymanóknak jutott, a legjobb dokumentumfilm pedig az Amy: Az Amy Winehouse-sztori lett - olvasható az NBR honlapján.

A Saul fiát, amely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és amelyet december 18-tól vetítenek az amerikai mozik, az amerikai Variety, a brit Sight and Sound és az International Press Academy is a legjobbak közé sorolta.

A Variety magazin szerkesztősége nemrég hozta nyilvánosságra az idén kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők tízes listáját (10 Directors to Watch for 2016), amelyen Nemes Jeles László is szerepel. A tíz felfedezettnek különszámot szentel december végén a Variety, és január elején a Palm Springs-i Filmfesztiválon személyesen is köszöntik őket.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.