Fontos dátum közeleg: 10 milliárd kezdő startupoknak

-

Egyszerűsített eljárásban juthat több millió forintos pre-seed támogatáshoz több száz startup EU-s és magyar állami forrásokból. A jelentkezés február 1-jétől indul.


Összesen 50 milliárd forint áll majd életciklusuk különböző fázisaiban álló startupok rendelkezésére uniós és hazai forrásokból – mondta el a Drukka Progress Bar meetupon Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő befektetési vezérigazgató-helyettese. Az MFB-csoporthoz tartozó állami alapkezelő (korábbi nevén Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő) a konvergenciarégiókban működő vállalkozásoknak 30 milliárd forintnyi EU-s tőkét, az ilyen támogatásokból nem részesülő közép-magyarországi régiónak pedig az MFB-től származó 20 milliárd forintot biztosít.

A tőkeprogram kidolgozását alapos piaci helyzetfelmérés és nemzetközi kitekintés előzte meg. Az egyik fő cél az volt, hogy a Hiventures ne csak finanszírozóként, hanem a startup-ökoszisztémát fejlesztő szervezetként is működjön – hangsúlyozta Katona Bence. Ennek érdekében az ökoszisztéma minél több szereplőjével szeretnének gyümölcsöző kapcsolatot kiépíteni. Aktivizálnák az angyalbefektetőket; együttműködnek az akcelerátorokkal és inkubátorokkal, amelyek szakmailag segíthetik a Hiventures által finanszírozott vállalkozásokat; és stratégiai megállapodásokat kötnének a nagy innovációs potenciállal rendelkező szervezetekkel (egyetemek, kutatóintézetek, diákszervezetek).


Három lépcsőben

A Hiventures befektetési tevékenysége a támogatott startupok kora és igénye alapján három szakaszra oszlik, és ennek megfelelően osztották fel a rendelkezésre álló forrásokat is – mesélt a részletekről Katona.

A legkorábbi (inkubációs vagy korai magvető) időszakban járó vállalkozások számára 10 milliárd forintot különítettek el. Számukra egy teljesen standardizált befektetési formát dolgoztak ki, éppen azért, hogy minél gyorsabb lehessen a tervezett mintegy 800 pályázat elbírálása és a támogatás folyósítása.

A következő (magvető) fázisban a kezdeti nehézségeken túljutott startupokat kívánják támogatni, körülbelül 20-150 (átlagosan 60) millió forinttal. Erre a fázisra 16 milliárd forintot jelöltek ki, így mintegy 200 céget tudnak finanszírozni ebben a formában. A harmadik és egyben utolsó szakaszban a már kimondottan a terjeszkedés fázisában lévő vállalkozások jelentik a befektetési célpontot. Az erre rendelkezésre álló 24 milliárd forintból 50-100 startupnak juthat átlagosan 350 millió forint. Ebben a két utolsó fázisban egyedi feltételek mellett fektetnek be a vállalkozásokba.


Mindenkinek egyformán

Nem úgy a legelső, inkubációs fázisban. Ott előre le lettek fektetve a szabályok. Maximum ötéves vállalkozásoknak kínálnak 9 millió forintos befektetést, fix, 9 százalékos részesedésért cserébe, egy sztenderdizált kiválasztási folyamat végén. A merev feltételek ellentételezéseként az alapkezelő gyors döntést ígér: Katona szerint a pályázat beadásától a folyósításig legfeljebb három hónap telik el.

A folyamat az online jelentkezéssel kezdődik a Hiventures weboldalán – erre február 1-jétől lesz módjuk a startupoknak. A jelentkezés során a cégek kitöltenek egy kérdőívet, amelyből rövid bemutatkozó anyag (one pager) generálódik. Az alapkezelő befektetési menedzserei ennek alapján végzik el az első szűrést. Ha a cég átjutott a szűrőn, egy kiküldött sablon alapján üzleti és pénzügyi tervet kérnek tőle..

Ha ezt az akadályt is sikeresen vette a pályázó cég, egy öttagú befektetési bizottság előtt kell prezentálniuk az ötletet. Szokványos pitchet kell elképzelni, ahol három perc áll rendelkezésre a bemutatóra, utána a kérdésekre kell válaszolni – az egész legfeljebb tíz percig tart. „Az írásbeli és szóbeli pályázat elbírálása során


kulcskérdés az innovációs tartalom: mennyi újdonságot hordoz az ötlet, mennyire átgondolt az ötlet, van-e mögötte kiforrott üzleti modell.

Emellett vizsgáljuk a csapat összetételét, kompetenciáit, és nem utolsósorban fontos az is, milyen benyomást keltenek a befektetési bizottságban” – mondta a kiválasztás szempontjairól Katona.


Mentor nélkül nem megy

Ha a bizottság is a támogatás mellett dönt, aláírják a befektetési szerződést, és kezdődhet a befektetés folyósítása. Kezdetben csak 3 millió forintot utalnak át a startupnak (ettől indokolt esetben el lehet térni) – ennek segítségével kell 12 hónap alatt elérni a szerződésben kitűzött mérföldkövet. Utóbbi minden cégnél egyéni lesz, hiszen az függ az ötlet jellegétől, kidolgozottságától, a csapattól.

A pozitív elbírálásnak feltétele az is, hogy a startup mögött álljon egy mentor vagy inkubátor, amely az említett 12 hónap során szakértelmével és tanácsaival végig támogatja a vállalkozás munkáját. Mentor nem lehet bárki, a Hiventures által akkreditált szakértőnek, inkubátornak kell lennie. Az alapkezelő már tavaly megkezdte egy olyan mentor- és üzleti angyal pool kiépítését, amely biztosítja a megfelelő létszámú szakembert. Ugyanakkor nem kötelező közülük választani: ha a vállalkozásnak van megfelelő támogatója, a Hiventures őt is átvilágítja és akkreditálja.

A mentorokkal együttműködési megállapodást kötnek, amelyben rögzítik az alapelveket és az elvárt segítséget. A mentorok ösztönzésére alacsony (egy számjegyű) tulajdonrészt kínálnak fel nekik a startupban, illetve egy még alacsonyabb tulajdoni hányad mellett sikerdíjban is megállapodhatnak.


A pénzen túl

Katona reményei szerint évente 80-100 szerződést köthetnek a legkorábbi fázisban lévő startupokkal, így a teljes program végéig, azaz 2023-ig mintegy 800 vállalkozást indíthatnak el a fejlődés útján. A programban részt vevő sikeres vállalkozások a megfelelő időben jelentkezhetnek a Hiventures másik két befektetési programjába. Emellett az alapkezelő hazai és nemzetközi befektetők egész sorával szeretne partnerséget kiépíteni, hogy a startupok a piacról is szerezhessenek tőkét. „Ha jól csináljuk,


a kezdeti befektetések az exitek során visszacsorognak, így a program hosszabb időn keresztül is önfenntartó maradhat.

A pénzügyi megtérülésen túl azonban a siker fokmérője az is, ha az évek során nő a fiatalok vállalkozási kedve, és életképes startupok jönnek létre vidéken és Budapesten” – tette még hozzá a Hiventures befektetési vezérigazgató-helyettese.