Fontos bejelentés a kötelező pénztárgépekről - elmondjuk, kiket érint

Fotó: AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

-

Két ütemben bővítik az online pénztárgépek használatának kötelezettségét - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Mások mellett az autószerelők, fitneszedzők, plasztikai sebészek készülhetnek a változásra. A taxisok is a kormány látókörébe kerültek.


Idén szeptembertől az autó- és motorkerékpár javítással, -karbantartással, alkatrésszel kereskedő cégek, a plasztikai sebészek, a diszkók, a ruhatisztítók és a testedzési szolgáltatásokat nyújtók számára lesz kötelező az online pénztárgépek használata - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy 2017 januárjától a pénzváltók számára is kötelezővé teszik ezt.

Mint mondta, a szektorokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve választották ki, olyan iparágakat kerestek, amelyeknél leginkább jellemző az adóelkerülés. „A szaktárca részéről felmerült a sportpályák, kozmetikusok, fodrászok bevonása is a körbe, ám a kamara végül meggyőzte a minisztérium képviselőit, hogy ezeken a területeken ‘többe kerül a hús, mint a leves”, így először olyan területekre fókuszáljanak, ahol sürgős lépni a gazdaság kifehérítése érdekében” - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga emlékeztetett, hogy a 2014-es bevezetés óta 212 ezer online pénztárgép jelent meg a kereskedőknél, ami abban az évben 150, tavaly pedig 60 milliárd forinttal dobta meg a kormány bevételeit. Az NGM becslése szerint 30 ezer új pénztárgép jelenhet meg a mostani döntéssel a cégeknél, ez pedig akár több tízmilliárdos bevételt is hozhat.

A miniszter szerint a szabályozás jó irányba halad, amit alátámaszt az is, hogy voltak olyan szektorok, amelyek külön kérték, hogy bevezessék náluk is az online pénztárgépeket. Ilyenek voltak például a pénzváltók is. Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben más szektorok számára is kötelezővé teszik-e az online pénztárgépek használatát, Varga azt mondta, egyelőre nem lehet kizárni, hogy így lesz. A taxisokról külön beszélt, elmondása szerint olyan rendszeren dolgoznak, melynek köszönhetően az adóhatóság a taxitársaságok rendszerén keresztül jutna hozzá a szükséges információkhoz. Ez akár már január elsejétől életbe léphetne.

Kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy arról még nincs döntés, hogy a kormány biztosít-e támogatást a körbe újonnan bekerült szektoroknak. Erről a szerdai kormányülésen fognak dönteni, de Varga hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet eltér a bevezetéskor tapasztalttól, hiszen ma már van elég megvásárolható eszköz a piacon, ahogy a verseny is egyre nagyobb az árusítók között, így a korábbinál jóval kedvezőbb áron lehet hozzájutni a pénztárgépekhez.


Régóta szó van a bővítésről

Legutóbb tavaly novemberben jelentette be Varga Mihály, hogy kiterjesztik az online pénztárgépek használatát. Az akkori bejelentés szerint az autószervizeknél, a taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén is szükség van a komolyabb fellépésre a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Varga úgy vélte, hogy a kiterjesztést az online pénztárgépek eddigi egyértelmű sikere indokolja, mivel az már így is jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek.

Decemberben már mentek a találgatások arról, hogy kiket érinthet az online pénztárgépek kiterjesztése: az akkori hírek szerint a szépségiparban dolgozók, így például a fodrászok és kozmetikusok megússzák a kötelező használatot, mivel az “túl nagy terhet jelentene” a számukra. Érdekesség, hogy tavaly júliusban Lázár János a szokásos heti kormányinfón is azt mondta, hogy a kabinet nem terjeszti ki az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szférára. A minisztertől akkor azt kérdezték, hogyan áll az a terv, hogy erre a szektorra - például a fodrászokra, masszőrökre - is kiterjesztenék az online kasszák használatát. „Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte" - válaszolta Lázár, aki szerint a kormányfőnek az az álláspontja, hogy „ez nem indokolt és nem életszerű”.

Januárban aztán a Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke is bejelentette, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozók is mentesülnek a pénztárgépek bevezetése alól. Az indoklás szerint az új típusú kasszarendszer kiépítése nem csak több százezer forintos gépek beszerzését jelenti, hanem azokon a helyeken, ahol nincs folyamatos internetkapcsolat. további beruházást is, ami együtt már akkora terhet jelenthetne, hogy sokan felhagynának ezzel a tevékenységgel.