Folytatódott és egész évben tart a karcagi álbróker pere

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

Újabb sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódott a karcagi álbróker, Dobrai Sándorné ellen indított per a Szolnoki Törvényszéken. A novemberben kezdődött eljárás várhatóan az év végéig tart, még tanúk sorát idézik bíróság elé a nagyszabású csalássorozat tárgyalására.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tavaly június 9-én 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, kétrendbeli sikkasztás és a számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat Dobrai Sándorné ellen. A vádirat szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. vezetőjeként tizenöt év alatt 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A Bróker Marcsiként emlegetett 64 éves nő 1999 nyarától 2015 tavaszáig kínált kedvező pénzügyi befektetési lehetőséget ügyfeleinek, elsősorban Karcagon és környékén. Akik éltek az ajánlattal, azokkal cége nevében szerződést kötött, és vállalta, hogy a pénzeket havi 1-1,75 százalékos hozamot garantálva pénzintézeteknél köti majd le. Ügyfeleit azonban megtévesztette, mert az utazásszervezésre és valutaváltásra alapított Kun-Mediátornak nem volt engedélye a szolgáltatásra, és az akkori gazdasági, pénzügyi viszonyok között nem is volt reális esély az ígért hozam elérésére.

A szájhagyomány útján jó üzletasszonynak tartott Dobrai Sándorné az ügyfelektől átvett pénzt nem helyezte el pénzintézeteknél, hanem saját és családja életvitelének költségeire fordította, valamint – fenntartva a jó üzletmenet látszatát – ügyfelei egy részének kifizetésére használta.

A vádlott még nem tett vallomást, de a váddal kapcsolatban tett észrevételében kifogásolta a nyomozóhatóság munkáját: szerinte nem az igazság kiderítése volt a céljuk, csak az, hogy minél hamarabb lezárják az ügyet. Azt mondta, bízik abban, hogy a bírósági eljárásban kiderül az ártatlansága, mert lehet, hibázott, de bűnt nem akart elkövetni. Csupán végezte a napi tevékenységét, próbált minél több nyereséges tranzakciót végrehajtani, teljesíteni a cég vállalt kötelezettségeit.

Az ügyben a vádirat 1700, a nyomozati anyag 60 ezer oldalt tesz ki. A bíróság elé idézendő tanúk száma több mint kétszáz, eddig a tizedüket hallgatták meg, az elsőfokú ítélet 2018 végére várható.