Folytatódnak a trafikrablások

Fotó: szpot.hu

Tovább emelkedett a trafikrablások száma, az év eleje óta három újabb esetről adott hírt a rendőrség; mindhármat fegyverrel, nyitvatartási időben követték el.


Az év eleje óta három újabb trafikrablásról számolt be a rendőrség. Szombaton Budapesten a XIV. kerületben, vasárnap Csongrádon, hétfőn pedig a főváros a XIII. kerületében raboltak ki egy-egy dohányboltot a rendőrségi közlemények szerint. A rablók mindhárom esetben a nyitvatartási idő alatt - fegyverrel, vagy fegyvernek látszó tárggyal - mentek be a Nemzeti Dohányboltokba, ahol az eladóktól a bevételt követelték, majd miután megkapták, távoztak.


Trafikok tavaly óta a rablók legújabb kedvencei, és bár pontos statisztikák még nincsenek, a napi híradások alapján feltételezhető, hogy sok, korábban kis boltok és patikák kifosztására szakosodott bűnöző váltott át rájuk. Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint ennek kézenfekvő oka van. A trafikok többségének vezetői, tulajdonosai még nem elég gyakorlottak, nem ismerik kellőképpen az üzlet működtetésével együtt járó veszélyeket, ráadásul még nem volt idő és pénz a megfelelő riasztóberendezések telepítésére. Az is vonzóvá teszi a dohányboltokat, hogy magasnak tűnhet a jövedelmezőségük, amit a rablók úgy is értelmezhetnek, hogy hatalmas bevételeket találhatnak a kasszában. A támadókat az sem érdekli, ha a helyiségben biztonsági kamera működik, számos rablót épp az általa kifosztott üzlet kameráinak a felvételei alapján azonosítottak és fogtak el. Német Ferenc szerint a sorozatos lebukások, és a dohányboltok védelmi képességeinek javulása idővel véget vet a trafikrablásoknak nagy arányának, és a dohányboltok veszélyeztetettsége nem lesz nagyobb, mint amennyit tényleges forgalmuk, védettségük indokol.