Folytatódnak a korrupcióellenes letartóztatások Szaúd-Arábiában

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

A főügyész szerint 100 milliárd dollárt sikkasztottak el a királyságban.


Kétszázegy embert vettek őrizetbe a korrupcióellenes bizottság utasítására Szaúd-Arábiában – mondta Szaúd al-Modzseb. A főügyész szerint mintegy 100 milliárd dollárt (mintegy 27 ezer milliárd forintot) sikkasztottak el vagy tüntettek el korrupciós ügyletekben az utóbbi évtizedekben. Azt nem fejtette ki, hogy melyik időszakról beszél.

Al-Modzseb nem hozta nyilvánosságra a gyanúsítottak személyazonosságát, amit a személyiségjogaik védelmével indokolt. Azt mondta, 1700 bankszámlát fagyasztottak be. 208 embert hallgattak ki, csütörtökön hetet elengedtek.

A múlt héten őrizetbe vették a királyi családhoz tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre uralkodói rendelettel.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg feltehetően a korrupcióellenes intézkedésekkel próbálja megszilárdítani hatalmát és leszámolni ellenfeleivel, és nem kizárt, hogy az Iránnal való összecsapást is előkészíti.