Folytatódik az osztrák–török viszálykodás

Fotó: AFP / ADEM ALTAN

-

„Ausztria a szélsőséges rasszizmus fővárosa” – vágott vissza a török külügyminiszter Bécsnek, miután az osztrák kancellár bejelentette: fel kellene függeszteni Ankarával az uniós csatlakozási tárgyalásokat.


„Ausztria a szélsőséges rasszizmus fővárosa”. Ezzel vágott vissza a török külügyminiszter Bécsnek, miután az osztrák kancellár bejelentette: fel kellene függeszteni Ankarával az uniós csatlakozási tárgyalásokat – írja a Reuter.

Törökország és az unió között tovább folytatódik a harcias üzengetés. Nemrég Christian Kern osztrák kancellár jelentette be: álláspontja szerint fel kellene függeszteni Ankarával az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokat. Ennek hátterében a hetek óta tartó, féktelennek tűnő megtorlási hullám áll, amelyet Erdoğan köztársasági elnök vezényel az elbukott puccsot követően.

Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter a erre reagálva kijelentette: „Az osztrák kancellárnak először a saját hazájában kéne körülnéznie. Egyre ellenségesebbek az emberi jogokat illetően, ma Ausztria a szélsőséges rasszizmus fővárosa.”

Erre reagálva Sebastian Kurcz osztrák külügyminiszter azonnal felszólította Ankarát, hogy vigyázzanak arra, milyen kijelentésekkel illetik Ausztriát.