Folytatódik a vallási üldöztetés Iránban

-

Ezreket zártak ki a felsőoktatásból, csaknem 30 embert pedig száműztek az országból.


Továbbra is elnyomásban élnek az iráni baháiok – áll a Bahái Nemzetközi Közösség jelentésében. A New Yorkban közzétett beszámoló szerint az iráni elnök korábbi ígérete ellenére folytatódik az ország legnagyobb vallási kisebbsége elleni üldöztetés.

A dokumentumban az áll, hogy Haszan Róháni iráni elnök 2013-as hivatalba lépése óta 151 baháit tartóztattak le, és 388-szor érte őket hátrányos megkülönböztetés a gazdaságban: voltak, akiket megfenyegettek, megfélemlítettek, hogy zárja be üzletét. Ezreket zártak ki a felsőoktatásból, csaknem 30 embert pedig száműztek az országból. A baháiok ellen irányuló gyűlöletkeltés részeként 20 ezernél is több propagandacikk jelent meg a helyi médiában.


Ne érintkezzenek velük

A baháiok a 19. század közepén kivégzett, a muszlimok által eretneknek tartott Bábot tekintik prófétájuknak. Báb 1844-ben a perzsiai Siráz városában kezdte el hirdetni a világ minden népe által várva várt Isten küldöttének közelgő megjelenését. Követői között volt egy perzsa nemes, aki Báb halála után Baháalláh néven a vallási csoport vezetője lett. A bahái vallás Isten, a vallások és a kultúrák sokszínűségét hirdeti. A közösség létszámáról csak hozzávetőleges adatok állnak rendelkezésre. Saját nyilvántartásuk szerint világszerte több mint ötmillióan vannak.

Az iszlám szerint viszont Mohamed volt Isten utolsó prófétája, ezért az iszlám köztársaságban a bahái vallást betiltották. Ali Hamenei, az ország jelenlegi legfőbb politikai és vallási vezetője fatvát is kiadott, amelyben arra szólított fel, hogy az irániak semmilyen módon ne érintkezzenek baháiokkal.

Iránra egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik azért, hogy véget vessen a baháiok üldöztetésének, de a kormány ehelyett könnyebben elkendőzhető diszkriminációval próbálja kiszorítani a baháiokat az oktatásból és a gazdaságból is.