Folytatódik a török tisztogatási hullám

Fotó: Getty Images / Gokhan Sahin

-

Tizenöt hónapja van rendkívüli állapot az országban. Most azokat körözik, akik a ByLock alkalmazást használták.


Újabb 133 minisztériumi dolgozó ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett hálózattal. A tisztogatási hullám ezúttal a pénzügyi, a munkaügyi és a társadalombiztosítási tárcát érinti. A gyanúsítottak közül néhányan még a napokban is a munkahelyükön dolgoztak, túlnyomó többségüket azonban már korábban elbocsátották állásából.

A török vezetés az 1999 óta önkéntes száműzetésben, az USA-ban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja a tavalyi nyári puccskísérlettel, de ő következetesen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A török kormány szerint a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, és a mozgalmat terrorszervezetnek nyilvánították.

A minisztériumi alkalmazottakat azzal gyanúsítják, hogy felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint a hatalomátvételi kísérletet is szervezték.

A csütörtöki rajtaütéseket főként a fővárosban, Ankarában hajtják végre, de a rendőrségi fellépés országszerte még további 10 tartományra kiterjed.

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül a hatalomátvételi incidenshez. Az országban közel 15 hónapja rendkívüli állapot van érvényben.

Mivel a megtorlás nem csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is, az EU vezető politikusai szerint Recep Tayyip Erdogan államfő intézkedései túlzóak, az elnök hatalmának központosítására használja fel a történteket, és egyre inkább távolodik az európai értékektől.