Folytatódik a tiltakozás a korrupcióval vádolt volt brazil elnök ellen

Fotó: MTI/EPA/EFE / Sergio Dutti

-


A második napja tartó tömeges tiltakozások ellenére beiktatták új hivatalába csütörtökön Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnököt, akit a Petrobras állami olajcég korrupciós botrányában ellene felhozott vádak ellenére nevezett ki államfői kabinetjének vezetőjévé Dilma Rousseff jelenlegi elnök.

Ám nem sokkal a beiktatási ceremóniát követően egy szövetségi bíró törvényszéki határozatot adott ki a kinevezés felfüggesztéséről, azzal indokolva lépését, hogy Lula da Silva miniszteri megbízása akadályozhatná az ellene folyó vizsgálatot. Brazíliában ugyanis a kabinettagokat csak a legfelsőbb bíróság vizsgálhatja, szövetségi bíróság nem.

Válaszul a brazil államügyészség hivatala közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be a szövetségi bíró határozata ellen.

Eközben a brazil parlament alsóháza bizottságot állított fel, amely azt vizsgálja, hogy vád alá helyezzék-e a jelenlegi elnököt, Roussefet azért, mert állítólag meghamisította a kormányzati könyvelést.

A Petrobras-botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő Brazíliában Lulát március 4-én őrizetbe vették és kihallgatták. A rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni Lula pártja, a baloldali Brazil Munkáspárt (PTB) kampányait és kiadásait. A volt elnököt emellett azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a részben állami tulajdonban lévő Petrobras olajipari óriásvállalat közvetítésével, és luxusingatlanokra is szert tett.

A beiktatási ceremónián Rousseff elnök illegálisnak és demokráciaellenesnek nevezte azt, hogy a korrupciós ügyben eljáró Sérgio Moro vizsgálóbíró szerdán engedélyezte számos lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozását, és így többek között nyilvánossá vált annak a beszélgetésnek a felvétele is, amelyben Rousseff közli Lulával, hogy előkészítette kabinetfőnöki kinevezését, amellyel „szükség esetén” élhet.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után ezrek vonultak Brazília utcáira, és a demonstrációk csütörtökön is folytatódtak. A beiktatási ceremónia idején a Brazil Munkáspárt hívei az elnöki palotánál rövid ideig összecsaptak a kormányzat ellen tiltakozókkal. A rendőrség paprikaspray-t vetett be a mintegy háromszáz fős tömeg feloszlatására. São Paulóban, Brazília legnagyobb városában több száz demonstráló már második napja eltorlaszolja az egyik legfőbb belvárosi sugárutat, Rousseff vád alá helyezését és Lula letartóztatását követelve.