Folytatjuk az akácháborút, noha már „nyertünk”

Fotó: / / /

-

Internetes aláírásgyűjtést indított a Fidesz, részben a magyar akác megvédésére – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. Ezzel újabb front nyílt az akác és az akácméz megvédéséért folytatott háborúban. Az akác viszont nincs a betiltandó fajok listáján, mivel egyelőre lista sincs.


Mostantól mindenki harcolhat, Ön is: az online petíciót az aláíró valamennyi adatának megadása után a vedjukmeg.fidesz.hu oldalon lehet kitölteni. Ugyanebben lehet harcolni a pálinkért és a földért is. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a magyar akác ügyében egy rendeletalkotás körüli küzdelmet vív az ország. Azt mondta, „nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác” – fogalmazott. A rendeletalkotás, mármint hogy készül egy uniós rendelet, igaz, viszont Észak-Amerikából behurcolt özönnövénynek nem a balliberális vélemény bélyegzi Magyarországon az akácot, hanem az Európai Unió adatbázisa, ugyanaz, amelyik a parlagfüvet is. Tiltólista pedig még nincs.


Virágzó akác

-


A rendelet készül

Az Európai Parlament április 16-án fogadta el azt a javaslatot, amely felhatalmazza az Európai Tanácsot (a tagországok vezetőit), hogy rendeletet alkosson az idegenhonos özönfajok féken tartásáról. A veszélyesnek minősített fajokat betiltják, azaz nem telepítik, nem forgalmazzák és nem tenyésztik.

Az akác még nincs a listán – lista sincs

Bár létezik egy adatbázis amely nyilvántartja az idegenhonos özönfajokat, jegyzék a betiltandókról még nincs, és körülbelül másfél év, mire elkészül. Nem tudni, mi kerül fel rá, de elsősorban azok a fajok, amelyek jelentős gazdasági kárt okoznak. Kérdéses az is, hogy pontosan hány faj fog szerepelni a listán, de elsőre csak körülbelül 50. - -

És lesznek kivételek

Szakértők szerint nálunk több milliárd euróba kerülne az akác kiirtása, ezért nem valószínű, hogy az unió erre próbálná kényszeríteni Magyarországot. Az elfogadott javaslat egyébként külön ki is tér arra, hogy ha majd megszületik a jegyzék, akkor is megadható a szabályok alóli eltérés, ha a költségek akadályoznák a szükséges intézkedéseket. Vagy akkor is, ha egy egyébként özönfajnak minősülő faj nem okoz jelentős károkat.

Itthon az akác része lett az EP-kampánynak

A Fidesz-KDNP az akác és az akácméz hungarikummá minősítésével és az erdőtörvény módosításával is védené a magyar akácot – erről múlt héten Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő tartott külön sajtótájékoztatót. Az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltjei, Szanyi Tibor és Mudri György viszont egy nappal később arról adtak ki közleményt, hogy a magyar akácot nem fenyegeti semmi, ráadásul az Alföld egyes részein az akác telepítésére, másutt, így például az őshonos erdőkben az akácirtásra EU-támogatást is lehetne kapni. Szerdán Szíjjártó Péter külügyi államtitkár jelentette be, hogy az akác téma volt a kormányfő és az Európai Bizottság elnökének megbeszélésén, amelyen Orbán Viktor „kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta”.
Közelebbről nem részletezte, hogy ez mit jelent.


Az akác az 1700-as években került Európába Észak-Amerikából. Jelenleg valamennyi kontinensen megtalálható, de nem mindenhol számít özönfajnak, még Európán belül sem. Az akácot eredetileg díszfaként ültették, parkokba. Az első nagy erdőt az 1700-as évek közepén a katonai kincstár telepítette, később már rendeletekben is szorgalmazták ezt. A XIX. században ezt a fát használták a Duna-Tisza közi futóhomok megkötésére, majd az Alföld fásításához.

Magyarországon özönfaj, de hasznos

Itthon jóval több van belőle, mint más országokban. 1997-ben az erdős területek egyötöde volt akácos, és a fakitermelés egynegyedét adta. Jelenleg az akác területe nő a legintenzívebben, az erdészek szerint
az egyetlen keményfa, amiből az ember még életében pénzt lát.
Biomasszának is kiválóan alkalmas. Ráadásul a magyar méztermelés fele akácméz, az országban 19 ezer méhészet van. (Ezeket, pontosabban méheiket viszont a növényvédőszerek is veszélyeztetik, így más szempontból is védelemre szorulnak.) - - A szakemberek szerint van olyan hely, ahol az akác gondot okoz, de például a homokon csak ez érzi jól magát a fák közül. Ezért van, ahol támogatni kell a telepítését, és van, ahol vissza kell szorítani.

Mi a baj vele?

Az ökoszisztémára gyakorolt hatásáról a szakirodalom azt írja, hogy pionír faj, ahol megtelepszik, ott gyorsan el is szaporodik, mert jól hasznosítja a más fajok által nem hozzáférhető nitrogént és bírja az aszályt. Ezen kívül ellenálló, kártevője Európában nemigen van. Emellett az őshonos fajokkal verseng a megporzásért, azaz ezen a módon is háttérbe szorítja azokat. Magja és virága mérgező.

Mitől özön az özön?

Jelenleg kizárólag az unió teljes területén idegenhonosnak tekinthető fajok tartoznak, pontosabban tartozhatnak a vitatott rendelet hatálya alá. Ez azért lényeges, mert minden országban, Magyarországon is élnek olyan növények vagy állatok, amelyek őshonosak ugyan, de mégis özönfajok, vagyis agresszívan befolyásolják a környező ökoszisztémát, veszélyeztetik a biológiai sokféleséget és negatív hatással lehetnek a környezetre, az emberi egészségre és a gazdaságra. parlagfű parlagfű Vannak köztük állatok, növények, gombák és mikroorganizmusok is. Az Európában nyilvántartásba vett több mint 12 000 idegenhonos fajnak csak körülbelül 10 százalék gyakorol hatást a biológiai sokféleségre és az ökoszisztémára. Az EU adatbázisa összesen 934 hatásában számottevő állatot, növényt, gombát és mikroorganizmust sorol fel. A növények közül a fehér akáccal együtt 422 tartozik ide. Az adatbázist ezen az oldalon böngészheti! Az özönfajokat nyilvántartó adatbázis Magyarországon őshonos és behurcolt fajokat egyaránt nyilván tart, köztük az invazív kerti hangyát, az amerikai kukoricabogarat, vagy a növények közül a borsmustárt, selyemmályvát, aranyvesszőt és az akácnál sokkal veszélyesebb, allergén parlagfüvet. Ezeket itt találja – (és szerte az országban, akár a kertjében).