Folytatják az előrenyomulást a kurdok ellen harcoló iraki erők

Fotó: ELTE BTK / Dezső Tamás

-

A kurd szóvivő elismerte a veszteségeket. Az összecsapásoknak sok halottja van.


Az iraki erők Kirkuk környékén utakat és hadállásokat foglaltak el a kurd pesmergáktól. Az iraki erők folytatják az előrenyomulást – közölte az iraki hadműveleti parancsokság.

A kurdok elismerték a veszteségeket, és közölték, hogy a harcoknak sok áldozata is van. A kurd szóvivő szerint az irakiak több irányból indítottak jelentős támadást Kirkuk elfoglalására. Elismerte, hogy elvesztették egy földgáz-terminál és egy ipari park feletti ellenőrzést, de megsemmisítették az irakiak több páncélozott Humvee-ját és egy vagy két harckocsit. Az iraki erők "felégettek sok házat és megöltek sok embert" Toz Hormatoban és Dakukban, Kirkuktól délre – mondta a szóvivő. A kurdok és az irakiak tüzérségi párbajjal kezdték a harcokat.

Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki kurd autonóm területnek, ám a kurd függetlenségről szóló szeptemberi népszavazást ott is megtartották. A népszavazás miatt az iraki kormány gazdasági és jogi szankciókkal próbálja elszigetelni a kurd területeket.

Kirkuk egyes részeit az Iszlám Államtól foglalták el a kurdok, és bagdadi nyomásra sem hajlandók kivonulni. Az iraki kormány pénteken ultimátumot adott Erbílnek: a hat követelést tartalmazó listát terjesztett elő, teljesítésükre vasárnap hajnali 2 óráig adott időt. Bagdad azt követeli, hogy a kurdok adják át a kirkuki repülőteret, a K-1 légi bázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és szolgáltassák be az Iszlám Államtól szerzett hadizsákmányt.

Az iraki autonóm kurdisztáni régió vezetése a múlt pénteken mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve.