Folytatja az Uber az új taxirendelet életbe lépése után is

-

Az Uber folytatja működését Budapesten az új taxirendelet csütörtöki életbe lépése után is, közölte a cég. Ugyanakkor Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezető igazgatója szerint az autósoknak nem elegendő 30 nap ahhoz, hogy beszerezzék a szükséges engedélyeket.


Az új rendelet szerint személyszállító szolgáltatás csak hatósági engedéllyel végezhető. Az engedélyt - kérelemre - a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság adja ki, meglétét pedig a közlekedési hatóság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, helyi önkormányzat közlekedés-szervezője, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi a taxiállomásokon és próbautazások során.

Az utazásmegosztó szolgáltatással foglalkozó autóknak ugyan nem kell taxióra, sárga rendszám és szabad jelző sem, viszont kötelező a regisztrációs matrica használata, a kocsit személyszállításra kell vizsgáztatni é a sofőrnek speciális jogosítványra is szüksége van.

Az ellenőrző hatóságok mulasztás esetén büntető vagy szabálysértési feljelentést tesznek, valamint egyebek mellett felfüggeszthetik a közúti közlekedési szolgáltatási tevékenység gyakorlásának jogát is.