Folytatja a tárgyalásokat a venezuelai kormány és ellenzéke

Fotó: AFP / STR

-

Megállapodás nélkül, de jelentős haladást elérve fejeződött be szombaton a kormány és az ellenzék tárgyalása Venezuela súlyos belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról.


A Dominikai Köztársaságban lezajlott megbeszélés második napjának végeztével Danilo Medina dominikai elnök bejelentette, hogy a felek kitűztek egy új találkozót december 15-ére.

Medina szerint a kormány és az ellenzék komoly haladást ért el az előzetesen megállapodott, hatpontos napirend alapján, és mindkét fél kifejezte, hogy megállapodásra törekszik. Az maga óvatosságot tanácsolt, hogy "a dolgok jól menjenek".

A tárgyalások zárt ajtók mögött folytak Medina és José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol kormányfő védnöksége alatt.

A venezuelai ellenzék egyes körei időhúzásnak minősítették a tárgyalásokat, mondván, hogy Nicolás Maduro szocialista párti venezuelai elnök ez idő alatt konszolidálni akarja a hatalmát a 2018-as elnökválasztásig. Az ellenzéknek a parlamenti többsége és a heves utcai tüntetései ellenére sem sikerült kiszorítani a hatalomból Madurót.

Venezuela példátlanul súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli az olajárak zuhanása miatt. Hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, az összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.