Folytatja a kormány az év végi költekezést

Fotó: Béla Fotós

Túl jól sikerült az állami spórolás, most jön a pénz dobra verése. A lobbisták beindulhatnak a megszerzéséért.


Sorra adja ki a kormány ezekben a hetekben azokat a határozatokat, amelyek valamilyen zárolt vagy maradványpénz elköltését teszik lehetővé. Ezúttal a tavalyi évi maradványt szabadították fel. A csaknem 25 milliárd forintból elsősorban az uniós pénzek felhasználását segítik elő, amennyiben az összeg mintegy négyötödét uniós fejlesztésekre fordítják, hogy a már csak december végéig leköthető milliárdokhoz meglegyen a hazai társfinanszírozás.

maradvanybol_reszesulo

A kormány további 1,8 milliárd forint felhasználását engedélyezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, ennek a célját nem határozták meg. A kabinet egyúttal 886 millió forinttal emelte a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt pénzeket is. A rendkívüli kormányzati intézkedések kerete egyfajta puffer, amelyből szükség esetén lehet pénzt vételezni. Idén ez a keret mintegy 40 milliárd forint volt.

Jól áll az állami büdzsé

A kormány a napokban hozta nyilvánosságra, hogy októberben 61 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, így az év egészére is tartani tudják a 3 százalék alatti hiánycélt.

Az RTL Klub felvétele