Folyékony víz nyomára bukkantak a Marson

Fotó: Getty Images / ESA

-

Olyan sötét vonalakat találtak a NASA tudósai, amelyek alapján időszakosan víz folyik a bolygón, így élet is lehet a Marson.


A NASA szatellitjeinek képein a Mars lejtőit valószínűleg só borítja be. Ez azért fontos, mert a só megváltoztathatja a víz párolgási és fagyási hőmérsékletét, és így elég sokáig maradhat meg folyékony állapotban a Mars felületén.


A folyékony víz pedig megteremti a táptalajt ahhoz a reményhez, hogy mikrobákat találjunk egy nap a Mars felszínén. A kutatók ezzel egy egy olyan dolgot mondtak, amelyről idáig nagyon megoszlottak a vélemények. A Marson ugyanis nagyon hideg van, legtöbbször 0 fok alatt marad a hőmérséklet, ilyenkor a víz is meg van fagyva, ha pedig mégis melegebbre fordul az idő, akkor a bolygó alacsony légköri nyomása miatt elpárologhat.

A víz abban is segíthet, hogy a Marsra induló kutatóexpedícióknak adott esetben biztosítsa a vízellátását. A kutatók szerint ugyanakkor olyan küldetéseket nem indíthatunk a Marsra, mint a Apollo-program volt. Túl költséges lenne minden szükséges tápanyagot, üzemanyagot magunkkal vinni. Ha emberek szállnak a bolygó felszínére, azokkal a nyersanyagokkal kell dolgozniuk, ami rendelkezésükre áll.