Állandó gócponttá vált Röszke

Fotó: VS.hu / Cservenák Zoltán

-

Napok óta, de az osztrák határ megnyitása óta különösen forró ponttá vált Röszke, elsősorban az új gyűjtőpont. Nem csökken az elégedetlenség a szerb határra érkező menekültek körében, többször tömegesen hagyták ott a helyszínt, meneteltek az M5-ösön, konfliktusba keveredtek a rendőrökkel. A hatóságok kezdenek elúszni a dolgokkal.


Kevés a busz, és lassú a regisztráció a szerb határnál, a több ezer kilométerről érkező menekültek sokasága pedig egyre idegesebb. Hétfőn is hasonló volt a helyzet, ezt elégelték meg azok, akik gyalog vágtak neki az M5-ösnek. A gyűjtőpontot még azelőtt megnyitották, hogy alkalmassá tették volna a huzamosabb ottlétre, az őszi éjszakák már igen hidegek. Itt megnézheti, hogyan élnek Röszkén a menekültek.

Mint megírtuk, a menekültek egyre nagyobb számban várhatók, Macedóniába például hétezren érkeztek hétfőn, és mennek is tovább.


Így telt az éjjel


A BBC tudósítója, Nick Thorpe pedig a kedd délelőtti helyzetről számol be:


Közben a Közép-Európai Egyetem bejelentette, hogy hallgatóivá fogadja azokat a menekülteket, akik félbehagyták egyetemi tanulmányaikat a háború miatt. A Prezi 1,2 millió forintot juttat a segélyszervezeteknek, a Telekom pedig ingyenes wifit épít ki a tranzitzónákban.