Folyamatosan nő a török bányaszerencsétlenség áldozatainak száma

Fotó: Europress/AFP/Bulent Kilic

-

Legalább 238-an vesztették életüket a Nyugat-Törökországban történt bányaszerencsétlenségben. Az elmúlt néhány órában nem találtak túlélőket.


Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a tragédia helyszínére utazott. A katasztrófa miatt elhalasztották Erdogan egynapos hivatalos albániai útját. Törökországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek. Az egész országban és a külföldi képviseleteken is félárbocra engedték a zászlókat. Isztambulban szerdán több száz tiltakozó gyűlt össze a bányát üzemeltető Soma Holding vállalat székhelye előtt. Tüntetést szerveztek a fővárosban, Ankarában is, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be mintegy 800 demonstráló ellen. Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szerint a tömeg kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, és kormányellenes jelszavakat skandált. A BBC helyszínen, a nyugat-törökországi Soma bányavárosban tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy azok, akik a bányában rekedtek, 2 kilométer mélyen vannak a föld alatt, és 4 kilométerre a bánya bejáratától. A bányászok hozzátartozói a város kórházánál gyülekeznek. A török bányában kedden történt robbanás. Az energiaügyi miniszter úgy tudja, a detonáció időpontjában 787 ember tartózkodott a tárnában. A balesetről szóló szerdai, első hírünket itt találja.
Az Izmirtől mintegy 120 kilométerre északkeletre fekvő Soma város melletti szénbányában állítólag egy transzformátor robbant fel, ami miatt tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában


Egy férfi csókolja arcon a bányából kimentett fiát