Folyamatosan kapja a pofonokat az Iszlám Állam

Fotó: NurPhoto / Gail Orenstein

-

Behatoltak a szíriai kormányerők csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába – jelentette a szíriai állami televízió. Ellenzéki források cáfolták a hírt.


Az állami al-Ihbáríja hírcsatorna szerint a hadsereg elérte a város „szívét”, és fotókat is közölt a romváros pereméről. A romváros maga nem lakott, a modern település annak közvetlen közelében épült.

Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója cáfolta az állami televízió hírét a BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű csatornájának nyilatkozva. Abder-Rahmán elmondta, hogy néhány perce beszélt a város szívében tartózkodó aktivistákkal, akik szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők mindössze a városhoz közeli, délnyugati területeket érték el. Hozzátette azonban, hogy bármelyik pillanatban valóban behatolhatnak a városba.


Irak is támadásban

Az iraki hadsereg az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légi támogatásával megkezdte csütörtökön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kezén lévő Moszul város régen várt ostromát – jelentette be az iraki egyesített parancsnokság szóvivője.

Az offenzíva kezdetén a hadsereg elfoglalt több falut a Moszultól keletre lévő Mahmúr város környékén. Az AP hírügynökség szerint nem lehet megbecsülni, hogy meddig tarthat az észak-iraki nagyváros, illetve az azt körülvevő tartomány, Ninive visszavételére irányuló hadművelet. A kezdés időpontja meglepetés, mert még a közelmúltban is úgy nyilatkoztak az iraki és az amerikai illetékesek is, hogy hónapokig eltarthat az ostrom előkészítése. Egyes amerikai tisztségviselők azt is lehetségesnek tartják, hogy még az év végéig sem sikerül visszavenni Moszult, noha Haider al-Abádi iraki miniszterelnök fogadkozik, hogy ez menni fog.

Moszult Irak északi és nyugati részének nagy területeivel, valamint Szíria egy nagy részével együtt 2014 nyarán foglalta el az Iszlám Állam. Mostanra viszont az IÁ sok területet elvesztett, és Moszul a legnagyobb város, amely az ellenőrzésük alatt van.