Folyamatos félelemben menekülnek a nők

-

Pszichés bántalmazás, kizsákmányolás és szexuális zaklatás kíséri a menekült nők útját Szíriából és Irakból európai végállomásukig - közölte az Amnesty International. A jogvédő szervezet 40 nővel beszélt.


A kormányok és a segélyszervezetek nem képesek a legelemibb védelmet sem biztosítani a menekült nők számára, holott erre szükség volna - írja az Amnesty International. A szervezet olyan nőkkel és lányokkal beszélt, akik pár hete értek Németországba és Norvégiába Törökországon, Görögországon és a Balkánon keresztül.

Minden nő azt monda, az út során veszélyben érezte magát, folyamatos félelemben telt az útjuk. Sokan közülük arról számoltak be, hogy majdnem mindegyik országban tapasztaltak fizikai erőszakot és anyagi kizsákmányolást; embercsempészek, őrök vagy más menekültek tapogatták vagy kényszerítették őket szexre - írja a szervezet. Az egyedül vagy gyerekkel utazó nők különösen kiszolgáltatottnak érezték magukat az olyan tranzitországokban, mint Magyarország, Horvátország és Görögország, ahol arra kényszerítették őket, hogy több száz menekült férfi között aludjanak. Többször inkább a szabad ég alatt éjszakáztak, annyira féltek a zaklatástól.

Volt, ahol közösen kellett használniuk a zuhanyzókat és mosdókat a férfiakkal, egy nő azt mondta, egy német befogadóállomáson a férfiak folyamatosan nézték a zuhanyzóba tartó nőket. Néhányan így inkább nem ettek és ittak, hogy ne kelljen vécére menniük.

Az Amnesty International kutatói hét terhes nővel is beszéltek, akik azt mondták, az elemi orvosi segítséget sem kapták meg, illetve lökdösték őket a gyűjtőpontoknál és határoknál. Éheztek is.

Tucatnyian számoltak be arról, hogy fogdosták, tapogatták és fixírozták őket az európai táborokban. Egy 22 éves iraki nő elmesélte, hogy Németországban egy egyenruhát viselő őr felajánlotta, hogy ruhát szerez neki, ha „kettesben” tölt vele némi időt.

Az embercsempészektől is kaptak jócskán ajánlatot: több mint 3 nő azt mondta, szexért cserébe hamarabb juthatnak a hajóra, vagy kevesebbet kell fizetniük az útért.

Többen elmondták, görög, magyar és horvát őrök fizikailag vagy verbálisan bántalmazták őket. Egy 16 éves lány beszámolója szerint a görög rendőrök gumibottal ütötték a nőket és gyerekeket is. Nagy volt a zűrzavar, az emberek egymást taposták. Amikor megmutatta egy rendőrnek a sérüléseit, az röhögött, és azt mondta, takarodjon.

Egy 19 éves terhes nő a magyarországi tapasztalatairól mesélt, nem túl szép képet festve:

A rendőrök átvittek minket egy másik helyre, ami az előzőnél is rosszabb volt. Tele volt ketrecekkel, és nem volt semmi levegő. Bezártak minket. Két napig voltunk itt. Kétszer kaptunk enni naponta. A mosdók itt voltak a legrosszabbak, amiket addig láttunk. Az volt a benyomásom, hogy azért ilyenek a mosdók, hogy még többet szenvedjünk. A második nap, egy rendőr megütött egy Aleppóból származó szír nőt, aki azért könyörgött, hogy engedjék ki. A nővére megpróbálta megvédeni, angolul szólalt meg, mire az volt a választ, hogy ha nem fogja be a száját, akkor ő is kap egyet. Hasonló eset történt egy iráni nővel másnap, mert plusz ételt kér a gyerekeinek.”


A New York Times is írt korábban az Európába érkező menekült nőket érő szexuális erőszakról. Az újság több konkrét példa mellett egy magyart is említett: egy magyar hivatalos személy – szó szerinti fordításban börtönőr – egy szíriai nőt eszméletlenre vert, amiért az visszautasította a közeledését. Ezt a kormány és a Büntetés-Végrehajtás is cáfolta, az újságíró azonban kitart a sztorija mellett. A kormány jogi lépéseket helyezett kilátásba.