Fölényesen győzött a szerb kormánypárt az első becslések szerint

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

Az Aleksandar Vucic vezette jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok mintegy 52 százalékát szerezte meg a Szerbiában vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson, írja az MTI.


A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) mintavételi eljárással történő szavazatszámlálásának eredményeiből az is kitűnik, hogy a második helyet 14,4 százalékkal az SNS eddigi baloldali koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szerezte meg.


Nem okozott meglepetést, ugyanakkor a belgrádi parlament eddigi Európa-párti összetételében zavart okozhat, hogy két oroszbarát párt is valószínűleg átlépheti az öt százalékos parlamenti küszöböt. A Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt az előzetes eredmények szerint a voksok 7 százalékát szerezte meg, a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciója pedig jelenleg 4,1 százalékon áll.

A legutóbbi választásokon is fölényesen az SNS győzött, és most újra Vucic alakíthat majd kormányt az előzetes eredmények alapján.

A vajdasági tartományi parlamenti választásokon a B92 belgrádi televízió előzetes eredményei szerint a Vajdasági Magyar Szövetség az eddig feldolgozott voksok 31 százalékát szerezte meg. A Szerb Haladó Párt, valamint az eddig ott kormányzó, országosan viszont ellenzékben lévő Demokrata Párt (DS) pedig fej-fej mellett halad: a DS 15,4, az SNS pedig 15 százalékot szerzett. Szerbia északi tartományában az előzetes eredmények szerint 8,8 százalékot szerzett a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus közösségének a koalíciója.