Főleg csehektől és magyaroktól vették el szlovák állampolgárságukat

Fotó: MTI/EPA/Peter Hudec / MTI/EPA/Peter Hudec

-

Az új állampolgársági törvény alapján 1466-an vesztették el szlovák állampolgárságukat.


A 2010-ben elfogadott új szlovák állampolgársági törvény következtében majdnem ezerötszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat. A legtöbben, 416-an a cseh állampolgárság felvétele miatt vesztették el eredeti szlovák állampolgárságukat, a magyar állampolgárság felvétele miatt pedig eddig 71 -en.

Ugyanakkor a másfél éve érvényes kivételek alapján 220-an kérvényezték szlovák útlevelük visszaadását, és ezt 159 esetben a belügyi tárca lehetővé is tette. A Robert Fico vezette pozsonyi kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát.

A szlovák jogszabályt ezért gyakran "ellentörvénynek" minősíti a sajtó. Ficóék nem is titkolták, hogy a jogszabály célja megakadályozni a felvidéki magyarokat a magyar állampolgárság felvételében.

A 2015 elejétől érvényes konkrétan meghatározott kivételek alapján azonban visszaigényelhető az elvesztett állampolgárság. Szlovák állampolgárságát eddig 220 személy kérte vissza, közülük 159-en már vissza is kapták.