Földrengés volt Romániában

Fotó: Tevan Imre

-

Epicentruma mélyen volt, és az tompította hatását.


Mérsékelt, 5,6-es erősségű földrengést észleletek szombatra virradóan Románia keleti részén. Károkról egyelőre nem érkezett hír. Az amerikai földtani intézet, az USGS szerint a rengést nem sokkal hajnali 1 óra után észlelték Bukaresttől 149 kilométerre északra, a moldvai Vrancea térségben.

Az 5,6-es erősségű rengés súlyos kárt tud okozni, de mivel ennek középpontja több mint 100 kilométeres mélységben volt, hatása tompult.


Százévente kétszer

Legutóbb 2014. november 22-én volt azonos erősségű, 5,6-os, 2013. október 6-án pedig 5,5-ös földrengés. Szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.

A történelmi feljegyzések alapján a szeizmológusok úgy vélik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 39 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsebesült. 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román fővárosban több mint 350 közveszélyes régi épület található. Ezeket az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel is megjelölték, és a szakemberek szerint nem bírnának ki egy erős földrengést.