Földre kényszerítette a rossz idő a napelemekkel működő repülőt

Fotó: AFP / STR

-

Japánban le kellett szállnia a Solar Eclipse nevű napelemes repülőgépnek, mert elromlott az idő.


Több mint 17 ezer napelemmel a szárnyain, Kínából Hawaiira repült volna a gép 130 óra alatt. Ez a több mint 8100 kilométer a leghosszabb folyamatos út, amit megtett volna eddigi világ körüli útja során. A Solar Impulse március 2-án idult Abu Dzabiból, ez az első kizárólag napenergiával működő gép, amely egyhuzamban képes átrepülni az óceánokat.

A gépet a 62 éves svájci André Borschberg vezeti, és már egy hónapja várt az indulásra a kelet-kínai Nankingban. Először csütörtökön tervezték az indulást, de az időjárás miatt végül csak szombaton sikerült felszállni. Akkor még úgy nézett ki, hogy sikerülhet az óceán átrepülése, de a gép kénytelen volt a Japán-tenger felett vesztegelni, mivel Hawaii felé nem lehetett folytatni az utat.

A repüléshez nemcsak megfelelő széljárásra van szükség, hanem napközben felhőtlen égboltra is, hogy a napelemek elég energiát gyűjtsenek éjszakára.

A késlekedés a világ körüli út későbbi szakaszait is befolyásolja, mivel a gépnek át kéne repülnie az Atlanti-óceánt is, mielőtt augusztusban tombolni kezdenek a hurrikánok.