Földönfutókból atléták, menekültekből olimpikonok lettek

Fotó: AFP / TONY KARUMBA

-

Rióban tíz menekült versenyezhet, az olimpiai zászló alatt vonulnak be pénteken a megnyitóra.


Először vehetnek részt menekült státuszú sportolók a játékokon az olimpiai mozgalom történetében. Tízen harcolták ki az indulási jogot: két szíriai úszó, két dzsúdózó a Kongói Demokratikus Köztársaságból, öt futó Dél-Szudánból és egy maratonfutó Etiópiából.

A szíriai tinédzser, Yusra Mardini a Földközi-tengeren kelt át egy lyukas csónakon – most úszásban indul. Családjával Németországban telepedett le.


Büszke vagyok, de szomorú is, mert nem képviselhetem Szíriát. Azokat képviseljük, akik elvesztették emberi jogaikat, és igazságtalanságokat szenvedtek el


– nyilatkozta az Aljazeerának a szintén szíriai menekült úszó, Rami Amis, aki Belgiumban készülhetett fel, ahová tavaly októberben érkezett meg Isztambulból.


A földutakon futottak, de már nem a puszta életükértA futókat a kenyai Kakuma menekülttáborában választották ki, ahová főleg dél-szudáni menekültek érkeztek. Rose Nathike Lokonyen 13 évvel ezelőtt szökött ide a katonák elől, de ma már a riói olimpiai falu lakója.


Mezítláb kezdték


Az élet olyan nehéz volt, mint edzeni a kakumai táborban

idézik a CNN riportjában. De itt tanult meg futni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Tegla Loroupe Alapítvány által a táborban elindított kísérleti program keretében: a program aktivistái körbejárták a tábort autóval, és a tetején lévő hangszórón keresztül hívták futni a menekülteket. A poros táborban Rose Nathike 5000 méteren indult, és nyert – Rio de Janeiróban 800 méteren fog indulni.


Felkészülés közben – az edzések előtt közösen imádkoznak


A kiválasztott futók később a Ngong-hegység közelében edzettek, ott, ahol maguk a híres kenyai hosszútávfutók is.