Földön fekvő merénylőt lőtt fejbe, a katona elengedéséért tüntettek

Fotó: MTI/EPA / Abed al-Haslamun

-

Több ezren tüntettek kedden Tel-Avivban egy palesztin merénylő lelövése miatt emberöléssel vádolt izraeli katona szabadon engedését követelve.


Rendőrségi becslés szerint mintegy ötezren gyűltek össze a város központjában az Elor Azalia őrmester elleni vád elejtését követelve. A jaffói katonai bíróságon hétfőn emberölés és kötelességszegés miatt emeltek vádat az izraeli katona ellen, aki márciusban Hebronban lelőtt egy sebesült, a földön fekvő palesztin merénylőt. A palesztin férfi előzőleg késsel támadt rá egy ellenőrző pontnál izraeli katonákra.


Az ügyészség szerint a merénylő már nem jelentett veszélyt a katonára, sem környezetére, amikor az őrmester közelről fejbe lőtte. Ügyvédje szerint viszont megfelelően járt el a merénylőt lelövő katona, mert nem lehetett benne bizonyos, hogy a támadó már ártalmatlanná vált. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az eseményt rögzítő videofelvételen a késelő mozgására és egy testén lévő robbanószerkezetre figyelmeztető hangokat lehet hallani.

A katona emberölés vádjával való bíróság elé állítása széles körben bírálatokat váltott ki Izraelben. Az ügyben heves társadalmi viták folytak a közösségi médiában is, ahol az izraeliek jelentős része a lövéseket leadó katona mellé állt.

(Képünk illusztráció.)