Földhegyek keserítik meg a rákospalotaiak életét

Forrás: Vs.hu

-

Rákospalotán fél éve 5-6 méteres földhegyek magasodnak a családi házas övezetben. A Főtáv vezetékfektetés miatt fél évre kérte ki a területet ideiglenes depónak, de megcsúszott a határidővel. A környéken élők három hónappal tovább szívják port, dagasztják a sarat.


Ősszel kezdett hozzá a Főtáv Zrt. távhővezeték fektetéshez a XV. kerületben. Ekkor zárták le a Rákospalotát Újpesttel összekötő Szerencs utcai vasúti átjárót, ami azóta se használható. A kitermelt föld tárolására a Pázmány Péter utca-Taksony sor-Wysocki utca találkozásánál lévő közterületet szemelték ki az istvánteleki vasútállomásnál.


A beruházásról tájékoztató táblán, amely rég eltűnt, 2015 február végéig kérték a lakosság türelmét az ideiglenes depóniához. A korábban parkolónak használt területen, néhány méterre a kertvárosi házaktól, 5-6 métere magas hegyekbe hordják-viszik a kitermelt földet, betont. Fél éve a földbányában teherautók és markológépek dolgoznak nap mint nap, a por, a sár a környéken mindent beterít.

Február végére azonban nem sikerült befejezni a munkálatokat, az ideiglenes földraktár ma is aktív. A földbánya továbbüzemelését kérdésünkre a Főtáv az előre nem látható akadályokkal indokolta. „Csak 2015 május végén, június elején lesz véglegesen felszámolva a depónia, valamint visszaadva az eredeti állapotában rendeltetésszerű közterületi használatra” – közölték a VS.hu-val.


Istvánteleki tájkép „csata” közben


Nem látták előre

A válaszból nem derültek ki az előre nem látható okok, ezért erre is rákérdeztünk.


„Az előre nem látható akadályoztatások a közműkeresztezések (a pontatlan közmű adatszolgáltatás és közműnyilatkozatok) és a várhatónál magasabb talajvízszint voltak.”

Túl nagy falat

Ezek az okok a kivitelezés megkezdése után, 2014 augusztusától folyamatosan váltak egyértelművé a Főtáv számára. A XV. kerület, DK-s polgármestere Hajdu László a VS.hu-nak arról beszélt: a csúszásban közrejátszhatott az is, hogy a Főtáv elég régen nem végzett ekkora beruházást. A polgármester szerint a Főtáv túlvállalta magát, erejét meghaladja a projekt.


Az elbaltázott közműtérképekről azt mondta: ezekkel a dokumentumokkal a közműcégek rendelkeznek. Ha például a kerület épít közművet, elkészülte után a vezetékkel együtt a térképek is közműcégek birtokába kerülnek. Hajdu szerint ismét időszerű napirendre venni a főváros régen ígért közműtérképének elkészítését, ami nem kerülne többe 100 millió forintnál.


Soha nem látott hegyek Rákospalotán


Az irdatlan méretű földdepó és a munkaterületté változtatott utak állandó téma lett a kerületben. A Főtáv közlése szerint ugyanakkor megtették, amit csak lehet:
  • az érintetteket a társasághoz és az önkormányzathoz beérkezett levelek és telefonos megkeresések megválaszolásával tájékoztatták,
  • lakossági fórumokat tartottak,
  • gyakorta szórólapoztak az érintett területeken.


8 év, 5 milliárd

A távhővezeték fektetése ötmilliárd forintba kerül. A projektre azért van szükség, hogy összekössék a IV. és XV. kerületi távhőhálózatot a rákospalotai hulladékégetővel. Így a nyári hónapokban a hulladékégetőben keletkező energiával lehet biztosítani a meleg vizet a két kerületben és Angyalföld egy szeletén. Eddig nyáron mind a három erőmű, a rákospalotai, az újpalotai és az újpesti is üzemelt, mindháromból vásárolták az energiát. A hálózatok összekapcsolásával viszont nyáron sem kell a magánkézben lévő újpesti és újpalotai erőműre támaszkodni, a legolcsóbban előállított energiát tudják beszerezni Rákospalotáról. A hálózatok összekapcsolásától azt várják, hogy 8 éven belül megtérül a beruházás.