Földes kavarás Hortobágyon - Orbán kivizsgáltatja

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - képünk illusztráció / MTI/Czeglédi Zsolt - képünk illusztráció

Miután a Vidékfejlesztési Minisztérium a „a baloldal vidékfejlesztési őszödizmusának” nevezte a hortobágyi földek pályáztatásával kapcsolatos csalásokról szóló kérdéseket, a miniszterelnök megkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, vizsgálja ki az ügyet.


A miniszterelnök lépésének bejelentése annak fényében váratlannak mondható, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) minapi közleményében még azt írta, a földbérletek körüli ellenzéki megszólalások sikertelenül bujtogatják az embereket, ezek csak kampányolások, „vihar egy pohár vízben”, politikai botránykeltés a céljuk. A VM azt írta, 55 ezer hektárt hirdettek meg és csak néhány ember elégedetlen. „A szocialisták idején 600 szerződéssel fedték le a 600 ezer hektárnyi állami föld használatát” - írták.

A VM akkori közleményére reagálva Gőgös Zoltán, az MSZP Mezőgazdasági bizottság alelnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek a hortobágyi károsultak nevében írt levelet. A szocialisták szerint a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területeire kiírt pályázatokon csalók nyertek. Egy vesztes pályázó információik szerint már büntetőfeljelentést tett, és többen azt mondták, hogy a helyi termelők helyett állattartással korábban nem foglalkozó, a környéken ismeretlen pályázók vitték el a földeket.

Az MSZP korábban arról is írt, hogy a pályázati anyagokba a HNP-nál technikai okok miatt nem nézhettek bele. Gőgös még január 15-én közölte, a hozzájuk eljutott termelői panaszok alapján állatok ezrei maradhatnak takarmány nélkül, vállalkozások mehetnek tönkre. Az MSZP akkor felszólította a minisztériumot, hogy azonnal állítsa le a Hortobágyi Nemzeti Park legelőinek bérbeadását.

Orbán rádöbbent?

A szocialista politikus mai közleményében reagált a miniszterelnök kérésére a Kehi felé. Gőgös azt írja, örvendetes, hogy Orbán belátja, tarthatatlan ami a Nemzeti Park legelőivel történik, de nem érti, kit védett múlt héten a Kossuth rádióban, amikor azt mondta: a földbérleti pályázatokkal minden a legnagyobb rendben van.

Gőgös egyúttal felhívja a figyelmet, hogy szerinte gyanús körülmények vannak és hibás döntések születtek a Kőrös-Maros Nemzeti parkban, valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Győr-Moson-Sopron megyei, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Bács-Kiskun megyei, és békés megyei döntéseinél is. Az MSZP továbbra is  követeli, a kormány ne kössön szerződést a helyzet tisztázásáig.


Régi ügy a hortobágyi földeké

A Hortobágyi Nemzeti Park területén található földekre először tavaly januárban írtak ki haszonbérleti pályázatokat. Ezeket azonban márciusban visszavonták. Majd részben ugyanezekre a területekre újra kiírták, és szeptemberben hozták nyilvánosságra a pályázatok eredményeit.

Az Index szeptemberben írt  arról, hogy a HNP legnagyobb nyertese „a megyei földalapkezelő vezetője, volt fideszes képviselő, a kormány által nemrég elővett Hajdú-Bét ügy legismertebb károsultja, aki 2004-ben éhségsztrájkkal demonstrált a károsultak érdekeiért és Bajnai Gordon ellen”. A nyertes számára a föld évente több tízmillió bevételt jelent.