Földcsuszamlások nehezítik a mentést Iránban

Fotó: MTI/AP/Tasznim / Farzad Menati

-

Irakban jóval kevesebb áldozata volt a katasztrófának.


A legfrissebb adatok szerint több mint 330 halálos áldozata van a 7,3-as erősségű, iráni-iraki földrengésnek. A sérültek száma megközelíti a 4 és fél ezret. Iránban jóval több áldozat van, mint Irakban.

Az amerikai földtani intézet szerint a rengés epicentruma az iraki Halabdzsától 31 kilométerre volt. Azért okozhatott nagy pusztítást, mert a fészke a kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt. A földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett. Több mint száz utórengés történt, több meghaladta a 4-es erősséget.

A katasztrófa leginkább az iráni Kermánsáh tartományt sújtotta, a legnagyobb kárt elszenvedő város Szárpuli Záháb, de 13 tartományban is érezték hatását. Az országban az eddigi jelentések szerint 328-an haltak meg, és 3950 a sérültek száma.

Kermánsáhban a lakosság nagy része a mezőgazdaságból és az állattartásból él és vályogházban lakik.

A rengés földcsuszamlásokat is előidézett, ezek nehezítik a mentést. Az iráni vörös félhold szerint több mint 70 ezer embernek kell szükségszállásra költöznie.

Irakban az északi, főleg kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, főleg Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városokat. Legkevesebb heten haltak meg, a sérültek számát pedig 535-re tette a belügyminisztérium.

Sok lakos a szabadban töltötte az éjszakát a további rengésektől való félelmében.