Föld körüli útra készül a napelemes repülő

-

Bemutatták Svájcban a Solar Impulse, a kizárólag napenergiával működtetett, ám éjszakai utazásra is képes repülőgép új, kettes számú modelljét. Elődjével az Egyesült-Államok kelet-nyugati partjai között szálltak át, az utóddal a tesztidőszak után 2015-ben megkísérlik 20-25 nap alatt körberepülni a földgolyót.


A Schindler svájci liftgyár mérnöki és a Solvay belga vegyipari konszern kutatási segítségével készült Solar Impulse 2 szinte minden tulajdonságában lekörözi elődjét. A kettes modell súlya 2300 kilogramm, a korábbi 1600 kg volt, az SI2 szárnyfesztávolsága 72 méter, míg az elődé 63 méter. A régi gépen 11 628, a friss modellen pedig több mint 17 000 napelemcella gyűjti az „üzemanyagot”. 


A Solar Impulse II és pilótái

-


A legnagyobb magasság, amelyen a gép repülni képes: 9300 méter. Nappal a napelemek, éjszakai üzemben pedig az akkumulátorok táplálják a villanymotorokat, amelyekből négy hajtja a szerkezetet. A Solar Impulse II összesen 5 nappalt és 5 éjjelt képes egyhuzamban a levegőben tölteni.A projekt alapítói, Bertrand Piccard és André Boschberg svájci pilóták jövőre 20-25 nap alatt akarják körberepülni a Földet a napenergián kívül semmilyen más energiaforrást nem használó légi járművel. A Solar Impulse elsőként 2009-ben emelkedett a magasba, 2010-ben tett meg első ízben, megszakítás nélkül egy 26 órás utat, bizonyítva, hogy képes elég energiát gyűjteni az éjszakai repüléshez is. 2011-ben Belgium és Franciaország között megtette az első nemzetközi utat, tavaly pedig első transzkontinentális útját úgy, hogy Madridból a marokkói Rabatba repült.    Végül pedig 2013 májusa és júliusa között a gép külső beavatkozás nélkül, nyugatról keletre átrepülte az Egyesült Államokat Az utat San Francisco és New York között tette meg. Technikailag képes lett volna a teljes utat egyhuzamban végigrepülni, azonban a 70 km/órás átlagsebesség mellett erre több napra lett volna szüksége, ami a pilótát jelentősen megterhelte volna. Ezért az utat több szakaszra bontva, váltott pilótákkal hajtották végre.