Föld körüli útra indult a tisztán napelemekkel működő repülő

Fotó: AFP / MARWAN NAAMANI

-

Egy rekorddöntési kísérlet keretében akarja két svájci pilóta megkerülni a földet a kizárólag napelemmel működő gépükkel, a Solar Impulse 2-vel.


A napokban indult útjára Abu Dabiból a Solar Impulse 2 névre keresztelt repülő, amely egyáltalán nem használ üzemanyagot – kizárólag a mintegy 17 ezer napelemére hagyatkozik. A távolságot 5 hónap alatt teszi majd meg a csapat, mivel számos helyen meg állnak pihenni, karbantartani és kivárni a megfelelő időjárást.Mivel a gép csupán egyszemélyes, a két pilóta – Andre Borschberg és Bertrand Piccard – egymást fogják váltani a szűkös pilótafülkében. „Biztosan tudom, hogy nagyon különleges gépünk van, és szükségünk is lesz rá, hogy átvigyen a nagy óceánon” – nyilatkozta Borschberg a BBC-nek, aki szerint a Csendes-óceán átszeléséhez akár 5 napon át is kell majd repülniük lényegében megállás nélkül. Azt reméli, hogy az odáig vezető út alatt már elég gyakorlatra fognak szert tenni, hogy ez ne okozzon problémát.

A Solar Impulse 2 valóban egyedülálló szerkezet: 72 méteres szárnyfesztávolságával szélesebb, mint egy Jumbo Jet, mégis mindössze 2,3 tonnát nyom, nagyjából annyit, mint egy nagyobb személyautó. Kell is a nagy szárny, hiszen oda kerül a mintegy 17 ezer napelem, ami a gép energiáját szolgáltatja, az éjszakai repülést pedig a nagy teljesítményű lítium akkumulátorok biztosítják.

A napelemes repülők valóban a jövőt jelenthetik, ugyanis a szakemberek szerint 2050-re a világ első számú energiaforrása a napenergia lesz. A napelemek ára 70 százalékkal csökkentek az utóbbi években, és a következő évtizedben valószínűleg még tovább fognak zuhanni.