Fokozza az ellenőrzést a magyar határon az osztrák rendőrség

-

Határellenőrzés nem lesz, de a korábbinál látványosabb lesz a rendőri jelenlét, egyelőre az embercsempészek elleni harcra hivatkozva.


Az osztrák rendőrség fokozza az ellenőrzést az embercsempészek elfogása érdekében a magyar határon, de magát a határellenőrzést nem szigorítja Ausztria – közölte Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség szóvivője hétfőn. Hangsúlyozta, hogy nem lesz határellenőrzés, ugyanis az ellentétes lenne a schengeni egyezménnyel. Ugyanakkor „láthatóbbá teszik” az embercsempészek elfogása céljából a kontrollt.

Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap bejelentette, hogy Ausztriának fokozatosan vissza kell vonnia azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghozott. „Mindig is azt mondtuk, hogy ez vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben” – fogalmazott az osztrák kancellár, aki közleménye szerint „intenzív megbeszéléseket” folytatott Angela Merkel német kancellárral és telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is.