Fokozottan ellenőrzik a nemzetközi vonatokat Belgiumban

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Belgium a nemzetközi vonatjáratok biztonságának fokozására szólította fel a szomszédos országokat szombaton, egy nappal azután, hogy az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen egy marokkói férfi lövöldözni kezdett.


„A miniszterelnök Belgium, Franciaország, Németország és Hollandia közlekedési és belügyminisztereinek sürgősségi összehívására tett javaslatot a terrorellenes intézkedések, az utas és csomagellenőrzés megerősítése érdekében" - közölte Charles Michel belga kormányfő irodája.


Szombat délután Michel a belügyi, a külügyi, az igazságügyi és a védelmi tárca vezetőivel egyeztetett. A tanácskozáson úgy döntöttek, hogy azonnali hatállyal fokozzák a rendőrségi jelenlétet és a csomagellenőrzéseket a külföldre közlekedő szuperexpresszeken.


Az Amszterdam és Párizs között, több száz kilométeres sebességgel közlekedő Thalys expresszvonaton a lövöldözés Belgium területén történt péntek este. A vonatot Arras észak-franciaországi város pályaudvarán leállították, ahol az utasokat evakuálták. A sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van, a brit sebesülése súlyos. A 26 éves, marokkói származású lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák fegyverezte le, ezután a rendőrség letartóztatta a férfit.


A félmilliós muzulmán lakossággal rendelkező Belgiumban egyébként azóta él a magas fokozatú terrorkészültség, hogy az év elején iszlamista fegyveresek lemészároltak tizenhét embert Párizsban.

A géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett férfi francia rendőrségi források szerint az Ayoub el-Qahzzani névre hallgat. Illetékesek szerint a lövöldöző férfi minden valószínűség szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal. Ezt az is alátámasztja, hogy az elkövetőt a spanyol és a francia titkosszolgálat is számon tartotta, mivel radikális nézeteket vallott és járt Szíriában is.