Fokozódott a melegek zaklatása Egyiptomban

Fotó: MTI/MTVA / Máté Bence

-

Szeptember 23-a óta több mint harminc embert vettek őrizetbe.


Három nap alatt 22 embert vettek őrizetbe Egyiptomban a melegellenes hadjáratban. A melegek zaklatása azután kezdődött, hogy egy koncerten kifüggesztették az LMBT-közösség szivárványszínű zászlaját.

A szeptember 23-ai koncert óta már 33 embert vettek őrizetbe szexuális orientáltsága miatt. Az elfogottakat "szexuális deviancia népszerűsítésével és erkölcsrontó viselkedéssel" gyanúsítják, ami Egyiptomban a homoszexualitásra használt hivatalos kifejezés.

A zászlót a Masru Leila libanoni együttes kairói koncertjén tűzték ki. Az együttes frontembere, az énekes Hamed Szino ugyanis nyíltan vállalja meleg mivoltát. Az egyiptomi ügyészség bejelentette, hogy vizsgálja az ügyet, amelyet a helyi sajtó is élesen bírált.

A zenekar közleményben ítélte el a melegekkel szembeni egyiptomi fellépést, és szolidaritásra szólított fel az őrizetbe vettekkel. "Elítéljük a beleegyező felnőttek áldozat nélküli cselekményeinek démonizálását és üldöztetését. Émelyítő arra gondolni, hogy ezt a hisztériát egy pár fiatal váltotta ki, aki egy darab szövetet emelt fel, amely a szeretet hivatott jelképezni" – áll a zenekar közleményében.

Az azonos neműekkel fenntartott viszonyt Egyiptomban ugyan nem tiltja törvény, de mindennaposak a melegekkel szembeni jogsértések. Gyakra tartóztatnak le meleg férfiakat, és kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás címén emelnek ellenük vádat.