Fokozatosan megtelnek a hajléktalanok éjjeli menedékhelyei

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat.


Országosan 90 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - mondta Aknai Zoltán. A Menhely Alapítvány igazgatója szerint az elmúlt 3 napban fokozatosan nőtt a kihasználtság, és Vas, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében megteltek a menedékhelyek. A segítő szervezetek pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat.

Az ellátórendszer felkészült, hogy befogadja azokat, akik kénytelenek éjszakájukat éjjeli menedékhelyeken tölteni. Az alapítvány diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A diszpécserszolgálat krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki. Ezek segítenek az elhelyezésben, takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem akarnak a szállásokra menni. A hideg időszakokban a diszpécserszolgálathoz naponta átlagosan 30 hívás érkezik.


Naponta meglátogatják

Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és mindent megtesznek azért, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 hellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.