Fogyatékosokkal foglalkozó civil szervezetek tüntetnek a Parlamentnél

Forrás: VS.hu

-


Mintegy 500 tüntető vonult a Parlament elé a Kossuth téren. A demonstrálók fogyatékos emberekkel foglalkozó civil szervezetek munkatársai és támogatói. Elmondásuk szerint azért folyamodtak ehhez, mert az Országgyűlés megnyirbálta a nekik adható költségvetési támogatások összegét.


A láthatósági mellényt pedig azért vették fel, hogy észrevegyék őket, mondták tudósítónknak. A demonstrációt a CÉHálózat Egyesület szervezte „Láthatatlan polgárok” címmel.

A tüntetés részeként az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak szeretnének átadni egy petíciót több ezer fogyatékos ember, 48 civil szervezet és több száz szolgáltatási hely, foglalkoztató képviseletében.

A Facebook-esemény oldalán azt írják, azért mennek újból az utcára, hogy a fogyatékos embereket segítő civil szervezetek az állami ellátókkal egyenlő mértékű finanszírozást kapjanak, hiszen hiánypótló állami feladatot látnak el. 2012. novemberében már tartottak egy demonstrációt, az akkori ígérete ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékosságügyekért felelős államtitkársága 2013-ban és 2014-ben sem segítette őket további forrásokkal, így egyre közelebb kerültek ahhoz, hogy lehetetlenné váljon a működésük:


Magyarország költségvetése összességében fél évre elegendő forrást biztosít az intézményeknek, így a szervezetek ellehetetlenítésével, megszűnésével több, mint 3000 fogyatékossággal élő személy veszítheti el lakhatását, ellátását, munkáját, megélhetését. Elveszítheti munkáját velük együtt az a több ezer munkavállaló, aki munkaviszony keretében munkájával és szakértelmével segíti a halmozottan sérült személyeket a civil fenntartású intézményekben.


Követeléseikről és azoknak indoklásáról itt (pdf) olvashat bővebben.