Fogyatékkal élő menekülteket tartanak fogva a röszkei zavargás miatt

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Ezt állítja a Magyar Helsinki Bizottság. A harmadik gyanúsított egy nő, ő pedig valószínűleg cukorbeteg.


A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Kovács Tímea kereste fel azt a három menekültet, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a szeptember 16-i zavargásban. Most házi őrizetben vannak, ami azt jelenti, hogy a kiskunhalasi Őrzött Szállás egy zárkájába zárták el őket, vagyis a két férfit és egy nőt.


A Helsinki ügyvédje szerint az egyik


férfi lába elsorvadt; hasfalában katéter van, csak a speciális orvosi eszközzel (protézis) tud járni, amivel feküdni nem lehet, de felszerelni 1/2 óra, és alapesetben nem is hordja, mert nem jól illeszkedik, így az elsorvad lábát is nyomja

Ha WC-re akar menni, azt csak úgy tudja megoldani, ha „csúszik-mászik a padlón abba a mellékhelyiségbe, amely egy függönnyel van elválasztva a zárka többi részétől”.


Az elzárt nő elmondása szerint cukorbeteg, és inzulint kap. Valószínűleg az is zavarja, hogy két, számára teljesen idegennel van összezárva, pedig férje van. Idősebb mint két cellatársa, pszichésen megviselték a történtek – írta a Helsinki Bizottság Facebook-oldalán.

A harmadik férfi is fogyatékkal élő, a szír háborúban sérült meg a lába, ami miatt csak nagyon nehezen tud járni.

A számukra biztosított ételekkel is problémájuk van, mert azok „sem a diétás, sem a muszlim szokásoknak” nem megfelelő.


Pokoli irgalomTömegzavargókat fogott el a TEK. Többüket közülük a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjei képviselnek. Há...

Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on 2015. szeptember 28.