A fogyasztóvédelem vizsgálja a román nyelvtudást Székelyföldön

Fotó: MTI / Henning János

-

Egy blogger szerint azért nem szolgálták ki, mert román.


Átfogó vizsgálatot indított a fogyasztóvédelmi hatóság Székelyföldön. Azt vizsgálják, hogy sérül-e a vásárlók román nyelvű tájékoztatáshoz való joga – írja a Krónika. A múlt héten egy videoblogger azt állította, hogy azért nem szolgálták ki egy áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének grillezőjében, mert románul szólította meg az eladot. Az áruház szerint azért nem szolgálták ki, mert nyitás előtt próbált vásárolni.

Claudiu Susanu, a fogyasztóvédelmi hatóság brassói irodájának a vezetője szerint a Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő ellenőrzéssel azt vizsgálják, hogy a kereskedők eleget tesznek-e a termékek megfelelő címkézésére, a tájékoztatásra, reklámozásra, továbbá a román nyelvű kiszolgálásra vonatkozó előírásoknak. Az akcióban tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot róttak ki a székelyudvarhelyi áruházra.

A regionális igazgató szerint az utóbbi időben több tucat olyan esettel szembesültek Székelyföldön, amikor az elárusítók nem beszéltek románul. Szerinte fordított esetekben is büntettek Hargita és Kovászna megyében, amikor különböző kereskedelmi egységeknél nem létezett magyar nyelvű tájékoztatás is.

Susanu tagadta, hogy azt mondta volna: a fogyasztóvédelmi ellenőröket sem szolgálták ki, amikor románul szólították meg a székelyudvarhelyi grillező eladóját – erről a nyilatkozatról a Mediafax számolt be pénteken. Azt viszont elismerte Susanu, hogy a székelyudvarhelyi eladó megsértette volna az áruház működési engedélyében rögzített szabályokat, ha a programon kívül, nyitás előtt szolgálja ki a videobloggert.

Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi iroda vezetője szerint Sepsiszentgyörgyön is megbírságoltak már egy fánksütő tulajdonosát amiatt, hogy a kiszolgáló személyzet nem tudott románul, és nem szolgálta ki azokat, akik románul fordultak hozzá.

Romániában rendkívüli nyilvánosságot kapott, és erős indulatokat váltott ki a Militianul (milicista) videoblogger múlt heti, telefonnal készített felvétele. A videó látszólag azt bizonyítja, hogy egy nagy áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének a kültéri grill részlegén az eladó nem szolgálta ki a románul beszélő vásárlót.

Az áruházlánc pénteken közzétette a térfigyelő kamerák felvételei alapján végzett belső vizsgálata előzetes eredményeit. Eszerint a blogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni, az eladó pedig tájékoztatta, hogy csak nyitás után tud vásárolni. A felvételen kisfilmen a blogger harmadik próbálkozása látható, 13 perccel a nyitás előtt. Az eladó elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a pénztárgép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. A felvétel alatt a blogger folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért nem szolgálják ki, mert román. Megnyilvánulása a többi vásárló – köztük az eladó édesapja – felháborodását váltotta ki.