Fogy az Iszlám Állam területe és pénze is

Fotó: AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI

-

Elemzők szerint összeomlóban a terrorszervezetet fenntartó gazdasági modell.


Az összeomlás felé tart az Iszlám Állam terrorszervezet "gazdasági modellje", a területvesztéssel párhuzamosan a pénze is egyre fogy - állapították meg az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett elemzők.

A Radikalizáció és Politikai Erőszak Tanulmányok Nemzetközi Központja (ICSR) nevű londoni székhelyű független agytröszt és az EY könyvelőcég szombaton közzétett elemzése szerint jelentősen visszaestek az önhatalmúlag kikiáltott kalifátus pénzügyi forrásai 2014 közepe óta, amikor a dzsihadisták bankokat, olajkutakat, egész áruházakat foglaltak el és földeket sajátítottak ki.

A jelentés szerint az Iszlám Állam éves bevétele a 2014-es 1,9 milliárd dollárról (550 milliárd forint) 2016-ban alig 870 millió dollárra esett vissza.

A legutóbbi európai és amerikai merényleteket az elkövetők maguk finanszírozták, az ISIS szíriai és iraki háborús övezetben tartózkodó vezetőinek csekély pénzbeli hozzájárulásával.

A terrorszervezet bevételi forrásai között adók és járulékok, olaj, váltságdíjak, fosztogatás és zsarolásból szerzett pénz szerepelt. Ebből kellett fenntartani az újonnan elfoglalt területeket és betartani a kalifátussal kapcsolatos ígéreteket.