Fogy az ápolók türelme

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Két tüntetés is volt a fővárosban, az ápolók magasabb bért és életpályamodellt követelnek. Az államtitkár szerint mindenben igazuk van.


Egyebek mellett a biztonságos betegellátásért és a bérek emeléséért tüntettek a Kossuth téren az Őszintén az Egészségügyről akciószervezet szervezésében.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a magyar egészségügyét az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak.

A mostani állapotokat tarthatatlannak nevezte. Azt mondta, „meg kell lépni”, amit az egészségügy már nagyon régóta vár.Bele kell nyúlni a pénztárcába, az állam pénztárcájába, oda kell adni azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel

- mondta Selmeczi Kamill.

A tüntetők a Clark Ádám téren gyülekeztek, majd a Lánchíd, a József Attila utca és a Nádor utca érintésével vonultak a Kossuth Lajos térre.

Az ápolók helyzetéről nyíltan beszélő egyik ápolóval, Kohut Ildikóval készült interjúnkat itt olvashatják.


Tüntetők a Kossuth téren


Méltatlanul alacsony jövedelmek

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezte tüntetés résztvevői is vonultak, csak ők a Hősök teréről az Emberi Erőforrások minisztériuma elé. A szervezők szerint a Hősök terén nagyjából 5 ezer ember gyűlt össze. A szónokok arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy. Balogh szerint kevesen dolgoznak az ágazatban és a fiatalok közül egyre kevesebben választják ezt a szakmát. Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, egyre több a munka, méltánytalanul kevés a pénz.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke azt mondta, sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is. Azt mondta, a jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell.„A Fidesz az egészségügyi dolgozók mellett áll”

A párt közleménye szerint a kormány azon dolgozik, hogy érezhetően javuljanak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei és anyagi megbecsülése. 2010 óta 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelte a kormány, ez jövőre is folytatódik, jövőre 16 milliárdos béremelési program jön, 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos bére emelkedik. Nő a készenléti, az ügyeleti és a túlóradíj is. A túlórákat is gyorsabban számolják majd el.


Az egészségügyért felelős államtitkár, Zombor Gábor is felszólalt a tüntetésen


Petíciókat adtak át az államtitkárnak a tüntető egészségügyi dolgozók

Az első petícióban a többi között azt követelték, a gyógyítást valós értéken finanszírozza az állam, a 2012-es és 13-as béremelést építsék be az alapbérbe. 50 százalékos alapbér emelést is akartak. A másik petícióban azt sorolták fel, mit várnak a szakdolgozói életpályamodellnél.


Zombor Gábor államtitkár - aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg - a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem múlik a követelések teljesítése, abban képviselni fogják az ágazatot.


Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van.

A demonstráción „meglepetésvendégként” megjelent Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is (ő korábban nem támogatta a demonstrációt). A szövegét nem is tudta végigmondani, kifütyülték.